A lengyel székhelyű FIBARO vezető szerepet tölt be az automatizált okosotthon rendszerek fejlesztésében, forgalmazásában.
A FIBARO vállalat egyedülálló vezeték nélküli Z-Wave okosotthon rendszere, a világ bármely pontjáról irányítható telefonnal, laptoppal, tablettel.

Fibaro rendszer
A FIBARO vezető szerepet tölt be az automatizált okosotthon rendszerek fejlesztésében, forgalmazásában.
A FIBARO vállalat egyedülálló vezeték nélküli Z-Wave okosotthon rendszere, a világ bármely pontjáról irányítható telefonnal, laptoppal, tablettel.
A FIBARO okosotthon rendszerek jelenleg 100 országban érhetőek el, 2014 szeptemberében az USA-ban is megnyitották irodájukat.

Okosotthon

Az okosotthon koncepcióját a háztartásában lévő készülékek között kiépíthető információs hálózat tette népszerűvé és a lakosság számára is elérhetővé. Nyugat-Európában már egyre népszerűbb, hazánkban azonban még csak most kezd elterjedni az okosotthon, vagy is az intelligens otthon fogalma.
A bővülési potenciál egy kelet- és egy nyugat-európai példát összevetve jól látható: míg a cseh piacon az új építésű házak alig 5%-ba kerül valamilyen szintű okosotthon rendszer, addig a pár évvel előttü(n)k járó Németországban ez az arány 40%-nál is magasabb (forrás: HVG, Okosotthon melléklet, 2014).

Figyelve a trendet és látva a technológia gyors fejlődését, már nincs messze az az idő, amikor nem csak telefonunkról, hanem házunkról is elsüthetjük azt a poént, hogy okosabbak, mint mi. Egy lakás okosotthonná való átalakításához gyakorlatilag korlátlan lehetőségek állnak rendelkezésre. Ezek a korlátlan lehetőségek a magyar piacon várhatóan a következő négy-öt évben érik el azt a küszöböt, ami a hazai okosotthonok, intelligens házak számának emelkedésével jár majd.
Az pedig mindenképpen jó hír, hogy az okosotthonhoz ma már nem óriási tőke, csak némi utánolvasás szükséges.

Mi az az okosotthon?

Az okosotthon az igényeinkhez tökéletesen idomuló automatizált rendszer, melyben az elektromos eszközök a szokásainkhoz alkalmazkodva szinte önálló életet élnek. A FIBARO okosotthon rendszer kompatibilitásának köszönhetően lehetőségünk nyílik szinte bármilyen elektromos eszköz működését automatizálni, szabályozni, vagy akár távolról ellenőrizni, vezérelni.

Milyen előnyöket rejt magában egy okosotthon?

Egy okosotthon lehetővé teszi az elektromos eszközök automatizálást, időzítését, valamint távoli elérést és szabályzását, melynek fő célja a biztonság, kényelem és a költségmegtakarítás fokozása. A FIBARO okosotthon rendszer rugalmasságának köszönhetően, és tekintettel a felhasználói igények változatosságára kijelenthetjük, hogy nem létezik két egyforma okosotthon.

Milyen részekből épül fel egy smart home rendszer?

A rendszer különböző érzékelőkből – mozgás, nyitás, hőmérséklet, fény, füst, szén-monoxid, nedvesség, fagy, rezgés -, valamint speciális vezérlő modulokból és kiegészítőkből épül fel, melyeket a központi vezérlő egység fog össze, felügyel és irányít.
Tehát a komplett ‘élő otthon’ rendszer központi agyaként funkcionál. A Z-Wave hálózaton keresztül ide érkeznek be az egyes érzékelőktől és rendszerelemekről az információk, itt kerülnek feldolgozásra, majd innen továbbítódnak a végrehajtandó parancsok az egyes vezérlő modulok felé.
A komplett rendszer igényeinek megfelelő programozás szintén a vezérlő egységen történik. A távoli ellenőrzés és vezérlés ingyenes mobilalkalmazásokon és online webes felületen keresztül válik lehetővé.

Mi az a Z-Wave?

A Z-Wave egy adott rádiófrekvencián működő, zárt rendszerű kommunikációs protokoll, melyet kifejezetten az otthoni automatizálási területre fejlesztettek ki, így a technológia működést nem hátráltatják falak és emeletek.
Ennek köszönhetően a FIBARO rendszer a meglévő otthonokba is könnyűszerrel telepíthető és bővíthető anélkül, hogy bármilyen bontással, véséssel, illetve egyéb átalakítással járó munkálatokat igényelne, sőt költözés esetén egyszerűen áttelepíthető akár az egész rendszer.

Milyen előnyöket rejt magában egy okos otthon?

Egy intelligens otthon megteremti az elektromos eszközök automatizálását, időzítését, valamint távoli elérést és szabályzását, melynek fő célja a biztonság, kényelem és a költségmegtakarítás fokozása.
A FIBARO rendszer rugalmasságának köszönhetően, és tekintettel a felhasználói igények változatosságára kijelenthetjük, hogy nem létezik két egyforma okos otthon. A lehetőségeknek csak a kreativitás szabhat határt.

Az okosotthon rendszer elemei:

Központi vezérlő egység

A vezérlő egység a FIBARO rendszer központi agyaként funkcionál. A szenzoroktól érkező információk itt kerülnek feldolgozásra, majd parancsként futnak ki a vezérlőmodulok felé. A vezérlő egységen történik a teljes FIBARO rendszer programozása, itt tudjuk szabályozni, beállítani az egyedi igényeinket, elvárásainkat.

Home Center Lite
A Home Center Lite egy új, hihetetlenül kompakt központi egység, melyre 130 darab különböző vezeték nélküli eszköz csatlakoztatható. A központi vezérlő egységnek helyreállító rendszere van, tehát a biztonsági másolatokat felhőrendszerben tárolja.

Új – Fibaro CO Sensor

A Fibaro CO Sensor a megengedett határértéket meghaladó szénmonoxid mennyiség esetén azonnal jelez.

Az okosotthon rendszer legújabb eszköze figyelmeztet arra a veszélyhelyzetre is, ha már kis mennyiségben tartalmaz a levegő szénmonoxidot, de még a küszöbérték alatt van, hiszen hosszú távon már ez is egészségkárosodáshoz vezethet.

Miután érzékelte a helyzetet, akár az alvó család életét is megmentheti, ha az otthonautomatika megoldásoknak köszönhetően azonnal ablakot nyit, vagy elindítja a ventilátorokat, és eközben felébreszti a családot. Azt is beállíthatjuk, hogy ilyenkor a mérgezést okozható eszközök azonnal kikapcsoljanak.

FIBARO Smoke Sensor

A FIBARO Smoke Sensor egy univerzális, optikai füstérzékelő, mely falra és mennyezetre is felszerelhető.

Ez a kisméretű eszköz nem csak a füstöt tudja érzékelni és jelezni, hanem a beépített hőmérsékletérzékelője segítségével a magas hőfokot és hősebességet is, így a tüzet a kialakulási szakaszban jelzi.

A riasztás hangjelzéssel, a LED dióda villogásával és a Z-Wave hálózat elemeihez vezérlő parancsok küldésével történik.
A benne lévő relé által jelzést tud küldeni bármely behatolásjelző rendszer felé.

FIBARO Flood Sensor

A FIBARO Flood Sensor egy univerzális víz- és hőmérsékletérzékelő. A szenzor beépített LED jelzővel és hangriasztási funkcióval rendelkezik.
Ha megfigyelt területen vizet érzékel, azonnal értesítést küld, így elkerülhetjük a további károkat.

A Flood Sensort padlóra vagy falra is helyezhetjük, sőt nagyobb víz esetén nem süllyed el, hanem a víz felszínén úszik és folyamatosan riaszt.
A beépített hőmérsékletérzékelő segítségével jelzi a tűz- és fagyásveszélyt.

Esztétikus kivitelének köszönhetően 2014-ben IF Design Awards díjat nyert.

FIBARO Motion Sensor

A FIBARO Motion Sensor egy igazi univerzális érzékelő, amely a mozgáson kívül fényt, hőmérsékletet, valamint rezgést érzékel.
A rezgésérzékelő funkciójának köszönhetően szabotázs vagy földrengést is képes észlelni.

A vezeték nélküli eszköz bármely felületre egyszerűen és gyorsan rögzíthető.
Az érzékelő “szeme” különböző színekkel jelzi az aktuális állapotát.
Kialakítását és érzékenységét tekintve leginkább egy macska szeméhez lehetne hasonlítani.

2015-ben CES innovációs díjat, 2016-ban pedig IF Design Awards díjat nyert.

FIBARO Door/Window Sensor

A FIBARO Door/Window Sensor egy vezeték nélküli, elemes nyitásérzékelő.
A nyílászáró állapotának megváltozása esetén a szenzor jelzést küld a központi vezérlő egységnek.

Az érzékelő ajtók, garázskapuk és ablakok állapotának figyelésére hivatott, illetve épületen belüli, kiemelten fontos helyiségek védelmére.
Diszkrét megjelenésének és széles színválasztékának köszönhetően bármilyen otthonba, irodába könnyedén beleillik.

FIBARO Wall Plug

A FIBARO Wall Plug egy univerzális, automatizálható és távolról is vezérelhető kimeneti adapter.
Bármely elektromos készülékhez csatlakoztatható, amely legfeljebb 2500W teljesítményre képes. Sokszínűségét jelzi, hogy rendelkezik fogyasztás mérési funkcióval is. Egy, a színét változtatni képes LED gyűrű az aktuális elektromos terhelés függvényében mutatja a pillanatnyi fogyasztást. Rendkívül kis mérete és esztétikus megjelenése egyedivé teszi a piacon kapható hasonló elven működő eszközök között.

FIBARO Dimmer2 Modul

A FIBARO Dimmer 2 modul egy olyan speciális fényerőszabályzó modul, amellyel távolról kapcsolhatjuk és szabályozhatjuk a rákötött fényforrásokat. A modulhoz hagyományos LED-es és komplett fényforrás egyaránt csatlakoztatható, továbbá teljesítménymérési (energiafogyasztási) funkcióval is rendelkezik, így energiaköltségeinket könnyebben optimalizálhatjuk. Az alternatív kapcsolások vezérlésére úgyszintén ezt a modult használjuk.

FIBARO Relay Swich

A Fibaro relé modul apró méretének köszönhetően fali kapcsolók dobozába is szerelhető, vagy bárhol alkalmazható, ahol egy legfeljebb 2500W teljesítményű elektromos eszköz vezérlése szükséges. Pl.: világítási körök, kazán, szivattyú, motoros szelep, öntöző rendszer, elektromos kapu, stb.

A FIBARO okos otthon rendszer funkcionalitásai

Éjszakai fény

Ismerős az érzés, amikor az éjszaka kellős közepén kibotorkál a mosdóba és vakító fény fogadja a villany felkapcsolásakor?
A FIBARO okos otthon rendszer segítségével könnyen megoldható, hogy ha az érzékelő mozgást észlel, a folyóson és a mosdóban a lámpák minimális fényerőséggel felkapcsolódnak, majd távozáskor pedig automatikusan lekapcsolódnak.

Fogadó fény

Képzelje el, hogy elsőnként érkezik haza és amint kinyitja a kertkaput, kigyúlnak a kerti fények, majd beáll a garázsba és mikor belép a lakásba kellemes zene fogadja, égnek a lámpák a közlekedőben és a nappaliban.
Mennyivel kellemesebb így hazaérkezni, mint egy sötét lakásba
.

Kényelmes távozás
Hasonló körülmények mellett tudunk elindulni otthonról is: távozáskor nem kell körbejárni a lakást, ugyanis a rendszerbe kötött elektromos eszközök automatikusan lekapcsolnak, miután elhagytuk otthonunkat.

Jelenlét szimuláció

Bizonyára ismerős az érzés, amikor egy hosszabb távollét, nyaralás, üzleti út alatt azon aggódik, hogy vajon mi történik az üresen hagyott otthonával.

Ezennel vége az idegőrlő nyugtalanságnak, dőljön hátra és élvezze az utazással járó kikapcsolódást.
A FIBARO okos otthon rendszer használatával nyugodtabban nyaralhat.

A központi egység sötétedés után kapcsolgatja a kültéri- és beltéri lámpákat az egyes helyiségekben, és a redőnyöket is automatikusan működteti az előre meghatározott beállítás szerint.

Több, mint redőnyvezérlés

Sokan bele sem gondolnak, hogy a redőnyök az árnyékolás mellett fontos szerepet játszanak a hőszigetelésben és a mechanikai védelemben is, így azok megfelelő szabályozása révén egyszerre kapunk kényelmi, biztonsági és megtakarítási funkciókat.
Tovább fokozható ennek hatékonysága az aktuális hőmérsékleti – és fényviszonyok változásainak figyelembe vételével.
Például, ha növényei miatt nyáron nem tarthatja lent a redőnyöket a megfelelő árnyékolás érdekében, mégis megakadályozhatja a lakás extrém felemelkedését, ha a nap járáshoz igazodva azok a redőnyök, amelyeket adott időszakban direkt napsütés ér, részlegesen – vagy teljesen – lezáródnak.
Ha télen a hőszigetelés érdekében lehúzva tartja a redőnyeit, erősebb napsütést érzékelve a rendszer felhúzza őket, hogy felmelegítse – melegen tartsa – a lakást, majd a napsütés elmúltával a redőnyök újra leereszkednek.

Az otthonautomatizálás megváltoztatja életét…

Menu