Összegyűjtöttünk pár, esetleg eddig nem vagy kevésbé ismert kifejezést, melyek magyarázatával könnyebben eligazodhat bárki az intelligens épületautomatizálás rejtelmeiben.
Ha csak most ismerkedik a smart home rendszerek világával, egyszerűen és gyorsan megértheti az ismeretlen szavak jelentését, a tudástár használatával nem marad nyitott kérdés.
Amennyiben mégis, munkatársaink természetesen készséggel állnak rendelkezésükre és adnak választ további kérdéseikre.

Aktor

Digitálisan vezérelt beavatkozó elem.
A központi, vezérlő egységtől az aktor kapja az utasításokat, milyen műveletet és hogyan végezzen el.
Ezek például a radiátorszelepek, világítási körök kapcsoló reléi, redőnymozgató motorok reléi, stb.

Dimmelés

Fényáramszabályozás, fényerővezérlés
A fényáram változtatás olyan szabályozása, amellyel a névleges fényáram fokozatokban, vagy folyamatosan meghatározott értékig csökkenthető, növelhető.
A fényforrások nagyobb része megfelelő berendezéssel szabályozható.

Épületautomatizálás/intelligens épületautomatizálás

Először is különbséget kell tenni intelligens épületautomatizálás és épületautómatizálás között, a kettő közel nem ugyanaz.
Az intelligens épületautómatizálás kialakítása során az épületben található elektromos rendszerek összehangolásra kerülnek, ezáltal működésük optimálissá válik.
Ez az összehangolás, központi intelligens vezérlés különbözteti meg a smart home rendszereket az egyszerű épületautomatizálási rendszerektől, hiszen azok esetében nincs egy központi, gondolkodó egység, mely a különböző külső körülményeket mérlegelve arra törekszik, hogy a lehető legkényelmesebbé és a lehető leggazdaságosabbá tegye az épületet.
Egy okostelefonról vezérelt fűtés vagy kaputelefon még nem okosotthon, mégcsak nem is a kezdete, csekély mértékű kénylemet és takarékosságot eredményez, szemben egy valóban intelligens rendszerrel, ahol a hűtés, fűtés, világítás, ajtó és ablak nyitásérzékelés, páratartalom, külső fényerő, eső és szélérzékelő, stb mind mind összekapcsolva, összehangolva, információkkal ellátva okosan, energiatakarékosan vezérli ingatlanunkat.

Intelligens ház, intelligens otthon, intelligens épület

Egy intelligens épület az intelligens épületautomatizálással érhető el, melynek lényege, hogy az épületben található elektromos , fogyasztó rendszerek összehangolásra kerülnek, ezáltal működésük optimálissá válik.
A telepített központi vezérlő egység kommunikál az épület különböző részein elhelyezett szenzorokkal, melyek információkkal látják el akár az időjárásról, a fényerőről, a hőmérsékletről, az épületben történő mozgásról, a páratartalomról, a keletkező füstről vagy akár egy esetleges külső behatolásról.
Ezeket az adatokat feldolgozza és a megfelelő üzenet elküldésével az aktorokhoz, aktivizálja azokat, így szükség esetén azok felkapcsolják a villanyt, le vagy felveszik a fényerőt, leengedik a redőnyt, széthúzzák a függönyt, kiszellőztetik az épületet, ki- és bekapcsolják a légkondicionálót vagy a fűtést, elindítják a zenét, elindítják a kerti öntöző rendszert…
Természetesen az intelligens rendszer az előre beprogramozott igények szerint is irányít, energiatakarékosan.
Gyakorlatilag egész nap él az épület és úgy gondolkodik, hogy nekünk pénzt és energiát spóroljon, a kényelmünket szolgálja és mindeközben a lehetőségekhez mérten maximális biztonságot nyújtson.

LED

A LED mozaikszó, az angol “light-emitting diode” szókapcsolat rövidítése (fényt kibocsájtó dióda), ami alapvetően egy apró chip. Minden egyes LED tartalmaz egy félvezető diódát, amely fényt bocsájt ki – amikor megfelelő feszültséget “kapcsoltak” rá. Fontos és előnyös tulajdonsága, hogy a hasznos kimeneti fény előállításához alacsony áramot és feszültséget igényelnek. Az elektronikai iparág néhány évtizede már használja a LED technológiát a különféle elektronikai eszközökben (TV, DVD, távirányító) mint jelzőfényt. Az utóbbi évek ugrásszerű technológiai fejlődésének köszönhetően a LEDek napjainkra már alkalmazhatóvá váltak a háztartási-, sőt az ipari világítástechnikában is. Az első általános világítási célra is használható fehér LEDet 1998-ban mutatták be. A LEDek jelentőségét mutatja, hogy 2014-ben a világítást forradalmasító találmány, a LED-lámpák alapjait jelentő kék LED feltalálói kapták a fizikai Nobel-díjat, név szerint Nakamura Sudzsi, Amano Hirosi és Akaszaki Iszamu japán fizikusok.

LED szalag

A LED szalag egy modern megoldás az épület szinte bármely részének megvilágításához, legyen szó otthoni vagy irodai környezetről.
Rugalmasságuknak köszönhetően egyszerűen hajlíthatók és méretre vághatók a tökéletes illeszkedés érdekében.
Sok típus ragasztható, amely nagy mértékben egyszerűsíti a telepítést. Szinte bármilyen típusú felületre ragasztható (fal, fa, üveg, műanyag, fém lemez stb.). Egyszerűen csak méretre kell vágni és felragasztani.
Nagyon gyakori felhasználási területe a konyha, ahol általában a szekrénysorra kerül felragasztásra, kiváltva ezzel a hagyományos világítást.
A LED szalag nem fogja elvakítani, mivel mindössze 0,3 mm a magassága, emellett nagyon rugalmas, szinte korlátlan módon hajlítható.
A LED szalag egy modern fényforrás, kiváló minőségű fényt áraszt és nagyon alacsony energiafogyasztással valamint hosszú élettartammal rendelkezik.

Napelem

A nap fényenergiájának segítségével elektromos áramot elő állító termék, a megtermelt áramot a hálózatra táplálhatjuk, vagy akkumulátorokban tárolhatjuk.

Napkollektor

A nap hő energiáját használva meleg vizet előállító termék, a meleg vizet használhatjuk fűtésre és használati meleg vízként is.

Standby üzemmód

Készenléti üzemmód, készenléti állapot elektronikai készülékeknél. Például amikor a televíziót nem húzzuk ki a konnektroból, csak a távirányítóval kapcsoljuk ki, így az standby üzemmódba kerül. A készülékek ilyenkor is fogyasztanak egy kevés energiát.

Zsalúzia

A zsalúzia működési elve azonos a reluxáéval, de beltéri társánál masszívabb, az időjárás viszontagságainak ellenálló.
Az alumínium redőnnyel szemben előnye, hogy domború, kétoldalt peremezett, széles lamellái tetszőleges szögbe forgatva kirekesztik a vakító napfényt, de a szórt fény és a friss levegő bejutását lehetővé teszik.
Nincs bezártság érzése az embernek, lehetőség van a természetes, folyamatos légcserére.
Tompítja a külső zajokat és megakadályozza szennyező anyagok, por bejutását a lakótérbe. A külső kiváncsi tekinteteket kizárja, de belülről biztosítja a kitekintést a lamella résein keresztül.

Beléptető rendszer

Komplex elektromechanikai-informatikai rendszer, amely ellenőrző pontok segítségével lehetővé teszi objektumokban történő személy- és járműmozgások hely-, idő- és
irány szerinti engedélyezését vagy tiltását, az események nyilvántartását, visszakeresését.
A vagyonvédelmi rendszerek egyik fő pillére, alkalmazhatók még jelenlét-figyelésre (ki, melyik helyiségben tartózkodik), munkaidő-nyilvántartásra, dolgozók adatainak nyilvántartására, programozott kimenetek vezérlésére, illetve integrált rendszer esetén minden gépészeti, tűz-és vagyonvédelmi feladat ellátására.
Számos fajtája létezik, a kártyás rendszertől, mely inkább irodákban, munkahelyeken előnyös, egészen az okostelefonon történő be és kiléptetésig.

Bus/busz rendszer

Az informatikában a busz vagy sín (hosszabb elnevezéssel buszrendszer vagy sínrendszer) egy olyan rendszer, amely lehetővé teszi adatok, információk vagy tápfeszültségek továbbítását a számítógép és a perifériák között. Eltérően a pont-pont kapcsolattól, a busz logikailag összekapcsol több perifériát ugyanazt a vezetékrendszert használva. Minden buszhoz számos csatlakozó tartozik, amelyek lehetővé teszik a szenzorok, aktorok, kártyák, egységek, stb elektromos csatlakoztatását.
Gyakorlatilag a smart home/okosotthon rendszerek központi egységei ezeken a kábeleken kommunikálnak a különböző érzékelőkkel és a parancsok végrehajtásért felelős aktorokkal.

Fan coil

Az angol fan és coil szavak fordítása: fan [fæn] ventilátor; coil [koil] kalorifer, nevezik még hűtőkonvektornak, ventilátoros konvektornak is.
A berendezés egy lamellás hőcserélő felület, amelyen egy ventilátor segítségével a helyiség levegőjét áramoltatják keresztül. Képletesen szólva egy radiátor, melyre ventilátort szerelnek. A hőcserélő felület apró bordák sokasága, ezáltal többszörösére megnövekedik a hőleadó felület egy hagyományos radiátorhoz képest.
A nagy hőcserélő felület és a ventilátoros levegőkeringtetésnek köszönhetően a berendezés hűtésre is alkalmas, amennyiben hideg vizet keringtetnek rajta keresztül.

Helpdesk

A helpdesk egy telefonos ügyfélszolgálat, mely a technikai kérdésekkel, beállításokkal, általános kérdésekkel és problémákkal kapcsolatban kompetens választ tud nyújtani, valamint egyéb hibákat, nejelentéseket tud rögzíteni.

Immonova helpdesk: A hét 7 napján, napi 24 órában rendelkezésére álló ingyenes helpdesk szolgáltatásunkkal nem csak rögzíteni tudjuk az esetlegesen felmerült hibákat, munkatársaink segítségével az egyszerűbb, azonnal orvosolható problémákra is megoldást kínálunk.
Azok számára, akik még ennél is nagyobb biztonságban szeretnék tudni rendszerüket, kialakítottuk helpdesk pro szolgáltatásunkat, mellyel akár 24 órán belül elhárítjuk a felmerült komolyabb problémákat, elvégezzük a kisebb átprogramozásokat.

Health and Safety előírások

Egészség- és munkavédelmi előírások, gyakran kiegészül: Environmental, azaz környezetvédelmi előírásokkal, ilyenkor EHS
Az első hivatalosan meghatározott EHS irányelvet, irányítási megközelítést 1985-ben vezették be egyfajta válaszlépésként számos ipari baleset, környezeti katasztrófa hatására, mint például a Seveso és a Bhopal katasztrófák.

RF – Rádiófrekvenciás rendszer

Bár maga a rádiófrekvencia nem más, mint a hullámok rezgésszáma, de napjainkban a rádióhullámokkal működő rendszereket is így nevezik.
Ezzel akarják megkülönböztetni a csak csatlakozóval, kábelen kommunikáló rendszerektől.
Smart home technológiában a vezeték nélküli, rádiófrekvencián történő kommunikálást nevezik így a szenzorok, a központi egység és az aktorok közt.
Meghatározott frekvenicán kommunikálnak ezen eszközök egymással, s bár sokan félnek attól, hogy a kommunikációban zavar léphet fel más berendezések üzemelése, bekapcsolása miatt, ez a félelem alaptalan, a legtöbb rádiófrekvencián kommunikáló rendszer több frekvenciát is használ, így ha az egyiken zavar lép fel, azonnal, a másodperc tört része alatt váltanak másik frekvenciára az egységek, illeve egymás után szintén rövid időn belül többször is ki van adva egy parancs, el van küldve egy adat, így az a zavaró tényezők ellenére is, biztosan célba fog érni.

Mennyezeti fűtés/falfűtés

Működésük hasonló a padlófűtéséhez. A hőtermelő berendezés (biomasszakazán, gázkazán, hőszivattyú, stb.) felmelegíti a vizet, majd a szivattyú csőrendszeren keresztül eljuttatja a lakás helyiségeibe. Alacsony előremenő fűtővíz-hőmérséklettel üzemeltethetők (35-42°C). Ebből következik a gazdaságos üzemelés és az alacsony porterhelés.
Padlófűtéssel kombinálva az egyik legjobb hőérzetet biztosítja.

Szenzor

Az érzékelő vagy szenzor olyan elem, amely egy mérendő tulajdonságtól függő jelet szolgáltat. A mérendő tulajdonság és a jel egyaránt lehet fizikai, kémiai, biológiai stb. jellegű.
Fontos, hogy a mérendő tulajdonság, és az érzékelő által szolgáltatott jel egymásnak kölcsönösen egyértelmű függvényei legyenek.

Z-Wave

A Z-wave egy forradalmian új technológia, amely kétirányú vezeték nélküli rádiós kommunikációt biztosít vezérlési és állapot lekérdezési feladatokra.
A hagyományos vezeték nélküli vezérlési rendszerektől eltérően, ha a Z-wave rendszerben két olyan eszköz kíván egymással kommunikálni, amelyek rádiófrekvenciás szempontból egymás hatósugarán kívül esnek, a rendszer képes további pontok bevonásával a parancsot a célpontba eljuttatni.
Önszervező, frekvencia önjavító, megbízható, egyszerűen telepíthető.
A Z-Wave rádiós technológia még viszonylat új, de mára már technológiai szabvánnyá nőtte ki magát. Különböző iparágak neves gyártói kínálnak Z-Wave technológián alapuló megoldásokat és alkalmazásokat, amelyek egymással kompatibilisek. Ez teszi a rendszert a fejlesztők számára is biztos táptalajjá és ad lehetőséget a további fejlesztésekre.

Ha csak most ismerkedik a smart home rendszerek világával, egyszerűen és gyorsan megértheti az ismeretlen szavak jelentését, a tudástár használatával nem marad nyitott kérdés.
Amennyiben mégis, munkatársaink természetesen készséggel állnak rendelkezésükre és adnak választ további kérdéseikre.

Ezek után nem marad más hátra, mint élvezni az immár okos otthon minden kényelmét és biztonságát…

Menu