Otthonok, családi házak

  1. Főoldal
  2. Otthonok, családi házak

Az otthonteremtés igénye az emberiséggel egyidős.
Civilizációnk technikai fejlettsége mára elérte azt a szintet, hogy lakóhelyünk aktív, sőt interaktív részese életünknek.
Ideje másképp gondolnunk a legközvetlenebb környezetünkben rejlő lehetőségekre.

Legyen szó akár a biztonságról: automata kapuk és ajtók működtetése, kaputelefonok és kamera rendszerek, tűz- és füstérzékelés, riasztórendszerek, akár a kényelemről: függönyök, redőnyök irányítása, intelligens hang és képrendszer, automata öntözés, szaunavezérlés vagy akár az energiamegtakarításról: intelligens hűtés, fűtés, világítás és az energiafogyasztás mérése – egy okos otthonnal korunk kezünkbe adja a maximális kontroll lehetőségét.
Okos házak, intelligens otthonok – a nem túl távoli jövőben ezek a fogalmak már olyan evidensek lesznek, mint mára az okostelefonok, hála a komputerizáció térhódításának.

De mi is az okos otthon, az okos ház, a smart home rendszer? Mennyivel tud többet, miben más mint az eddig használt és megszokott automata berendezések, rendszerek?

A fenti felsorolásban szereplő egségek már egy ideje automaták a háztartásokban, esetleg még távolról is vezérelhetőek, azonban nincsenek egymással összekapcsolva, ezáltal működésük a legkevésbé sem optimális.

Működésük során semmilyen külső körülményt nem vesznek figyelembe, így csak az előre beprogramozott feladatokat képesek végrehajtani, napszaknak, hőmérsékletnek, egyéb megadott kívánalmaknak megfelelően.

A smart home rendszerben ezzel ellentétben minden szinte mindennel összekapcsolásra kerül a központi, gondolkodó, vezérlő egység által, így működésük optimálissá válik.

Például télen sütünk valamit a konyhában és füst keletkezik. Az érzékelő jelez, a szellőztetés megkezdődik mialatt a fűtés intenzitása csökken – mindez a központi vezérlőegység szinkronizáló tevékenységének köszönhetően.

Egy másik téli napon a fényérzekelő jelzi a rendszernek, hogy erősen süt a nap. A központi vezérlő egység beállítja a zsalúziákat, széthúzza a függönyt, hogy beengedje a napfényt, közben lejjebb veszi a fűtést, engedve, hogy a napfény melegítse fel a szobát, mérsékli, dimmeli az éppen használt villanykörte fényerejét, ügyelve a szoba fényerejének megtartására, értékes energiát takarítva meg ezzel otthona számára.

Meleg nyári napon, mikor a légkondíciónálló berendezés működik, zsalúziák mellett napellenzők is védik a szobát a felmelegedéstől, hirtelen jön egy vihar. A smart home rendszer ezt érzékelve vagy akár előre tudva (időjárásfigyelés esetén) behúzza a napellenzőket, napernyőket, védve a meghibásodástól, rongálódástól, megnyitja a zsalúziákat, természetes fényt engedve a helyiségbe, mérsékli az égők fényerejét, a külső fényerősséghez igazodva, lejjebb veszi a hűtés intenzitását, az automata öntözőberendezést pedig ezen a napon nem vagy csak később kapcsolja be, energitakarékosan.

De nem csak energiamegtakarítás érhető el egy okos otthon rendszerrel, kényelmi érzetünk is fokozódik.
Autóval hazafelé tartva, előre megadott távolságból a rendszer automatikusan érzékeli érkezésünket, kinyitja a kertkaput, garázskaput, sötétedés után a kerti világítást felkapcsolja, a bejáratig a jelzőfényeket vezérli, előre lehűti vagy felmelegíti otthonunkat, sőt, akár a kávénkat is lefőzi az érkezésünkre.
A kényelmünket szolgáló alkalmazások kombinációinak száma gyakorlatilag végtelen, határát a fantáziánk szabja.

Hogyan működik?
Röviden és tömören: minden egy gombnyomásra.

A telepített központi vezérlő egység kommunikál a lakás különböző részein elhelyezett szenzorokkal, melyek információkkal látják el akár az időjárásról, a lakásban történő mozgásról, a páratartalomról, a keletkező füstről vagy akár egy esetleges külső behatolásról. Ezeket az adatokat feldolgozza és a megfelelő üzenet elküldésével az aktorokhoz, aktivizálja azokat, így szükség esetén azok felkapcsolják a villanyt, le vagy felveszik a fényerőt, leengedik a redőnyt, széthúzzák a függönyt, kiszellőztetik a lakást, ki- és bekapcsolják a légkondicionálót vagy a fűtést, elindítják a zenét, elindítják a kerti öntöző rendszert, stb, stb, stb.

Az okosotthon rendszer az előre programozott igények szerint is irányíthat, a reggeli ébresztéstől a napközbeni energiamegtakarításon át az esti aktív vagy passzív pihenésig, lefekvésig.

Gyakorlatilag egész nap él a ház és úgy gondolkodik, hogy nekünk pénzt és energiát spóroljon,így a lakásban eltöltött idő alatt minden a kényelmünket szolgálja úgy, hogy mindeközben a lehetőségekhez mérten maximális biztonságot nyújtson.

Valószínűleg előfordult mar szinte mindannyiunkkal, hogy a kocsiban ülve vagy akár munkahelyünkön tettük fel a kérdést magunknak: vajon kihúztam a vasalót, vagy lejjebb vettem a fűtést? Nem is beszélve a biztonság kérdéséről: becsuktam az ablakot, nem felejtettem el beriasztani? Be vagy lekapcsoltam a locsolót?

Egy okos otthon esetében ez akár a telefonról, vagy tabletről ellenőrizhető. Az általunk ajánlott rendszerekkel saját magunk számára időt és energiát takarítunk meg játszva.

Új és felújítás előtt álló lakások és házak esetében már a tervezési fázisban együtt működünk a tervezőkkel, építészekkel, megtalálva a legjobb megoldásokat az épülő otthonok számára.

Bár a lakások, otthonok intelligensé tételére az építési fázis a legoptimálisabb időszak, mára lehetőség van a már lakott ingatlanok, lakások porral, zajjal, bontási munkálattal járó műszaki kialakítások nélküli felokosítására is, köszönhetően a technika fejlődésének, a folyamatos innovációknak.
Természetesen ez esetben másféle technikai megoldásokat kell választani annak figyelembevételével,hogy nem minden automatizálható utólag.

A már lakott lakások esetében, ahol felújítás nincs betervezve, az első lépés egy helyszíni felmérés, mikor is kollégánk tanulmányozza a lehetőségeket, felméri az igényeket és végül megosztja önökkel a lakás, a ház, az otthon mely részeit lehet komolyabb átalakítás nélkül egy intelligens rendszer részévé tenni, esetlegesen kisebb és kevésbé költséges ráfordításokkal milyen még komolyabb eredmények érhetőek el az egységes irányítás, a kényelem és a biztonság területein.

Munkatársunk ismerteti egy elsőre elképzelt egységesített rendszer előnyeit, működési elvét és a felhasználandó technikákat.
Az elhatározást követően megkeressük a legtökéletesebb konkrét megoldásokat, majd tervező mérnökökkel kiegészülve egy újabb, pontos felmérést követően árajánlatot készítünk a kívánt okosításokról, a kialakítani kívánt rendszer költségeiről.
Megrendelést követően elindul az átalakítás folyamata, a vezérlő, érzékelő és mozgató, működtető egységek telepítése, a programozás. Ebben a fázisban lehetőségünk van az előre megtervezett programok bevitelére, a rendszer megtanítására,eldöntve mit, mikor és hogyan szeretnénk működtetni, de természetesen ezek a beállítások a későbbiekben bármikor változtathatóak, beállíthatóak, felül is írhatóak.

Ezek után nem marad más hátra, mint élvezni az immár okos otthonunk minden kényelmét és biztonságát…

Menu