Társasházak, lakóparkok

  1. Főoldal
  2. Társasházak, lakóparkok

Mit jelent az okos ház egy társasház esetében?
Biztonságot, kényelemet, és legfőképp takarékosságot.

Ezt a három szempontot szem előtt tartva alakítottuk ki ajánlatainkat társasházak számára, legyen szó akár egy XIX. századi műemlék épületről, akár egy napjainkban épült – agglomerációs környezetben lévő – lakóparkról, egy panel házról, vagy kis közösséget alkotó exkluzív társasházról, valamennyi helyen és helyszínen a közösség által használt és fenntartott, energiát és költséget termelő rendszerek működnek, vagy kellene, hogy működjenek.

Egy smart home rendszer esetében az épületben található minden elektromos berendezés egy rendszerbe foglalva, egységesen vezérelve működik úgy, hogy egy központi elem gondolkodik és a lehető leggazdaságosabban használja fel a rendelkezésre álló energiákat, legyen szó napelemről, napkollektorról, akár vásárolt villamosenergiáról, áramról, gázról, távhőről. Legyen szó akár előre beprogramozott igényekről, akár hirtelen felmerülő, rövid ideig tartó állapotról.

Természetesen lakásoknak nem kötelező beépíteni a rendszert, magának a társasházi közös területeknek a bevonásával működtethető az okos ház rendszer, függetlenűl attól, hogy a lakások okosak vagy sem.

Csak a legegyszerűbb példákat említve, legyen szó egy elakadt liftről, egy kiégett izzóról, betört ablakról vagy egy meghibásodott ajtóról, kaputelefonról, azonnal riasztást kaphat a társasház kezelője, így a probléma megoldási ideje jelentősen csökkenhet.

Mozgás és jelenlét érzékelőkkel csak azokon a területeken ég a világítás, ahol ténylegesen tartózkodik valaki, adott folyosón, lépcsőházi szakaszon, bejáratnál stb, követve a mozgás útvonalát, a rendszer le és felkapcsolja a világítást, amennyiben van némi természetes fény ahhoz igazodva beállítja a fényerejét, stb…

A smart home rendszer sokadik nagy előnye az energiafogyasztás mérhetősége, naplózhatósága, kielemezhetősége.
Az intelligens rendszertől kapott adatok segítségével időszakonként felülvizsgálható, kiértékelhető a ház energiafogyasztása, ezzel tovább optimalizálhatóak a fenntartási költségek.

Az épület típusától, használatától függően, egy intelligens rendszerrel akár 40% energia takarítható meg úgy, hogy komfort és kényelmi érzetünk csak fokozódik.

Az intelligens rendszerbe szinten minden, külön is vezérelhető egység bevonható, rendszerbe szervezhető, mint például:

– Kaputelefon
– Kamerarendszer
– Beléptető rendszerek ( kapuk, elektromos zárak )
– Lépcsőház és kert vagy udvar világítási rendszerek
– Épület fényfestés ( díszfények )
– Mozgásérzékelők
– Felvonók és azok kiszolgáló automatikái ( segélyhívó rendszer, stb.)
– Légtechnikai eszközök ( szellőztetők, klímák )
– Öntöző rendszerek
– Közös területek fűtése és vagy hűtése ( utak, parkolók, lépcsőház )
– Gondnok vagy őr szolgálat
– Fűtés és melegvíz ellátás, egyedi mérés

Ezek az eszközök és rendszerek észrevétlenül jelen vannak az Ön mindennapjaiban, kényelmét szolgálva, energiát használnak fel, pénzbe kerülnek.

A smart home rendszer segítségével ezeknek a hibája elkerülhető, vagy a legrövidebb idő alatt helyrehozható. A különböző egységek működésének összehangolásával pedig csökkenthetőek a fenntartásból eredő költségek.

Az általunk kínált megoldások olyan lehetőségeket is rejtenek, melyek – mint írtuk, éljen bárhol is társasházban – talán eszébe sem jutnak, hogy szabályozhatóak és ellenőrizhetőek, ezek:

– Üvegtörés érzékelők ( pincék, lépcsőházak, kapuk, kirakatok, vitrinek stb)
– Csőtörés, vízfolyás érzékelők
– Gázszivárgás érzékelők
– Emeleti, folyosói ajtók – nyitás, nyitásérzékelés, vezérlés
– Füstérzékelők – veszélyt jelző sziréna jelzéssel is
– Fagyás érzékelők
– Rágcsáló riasztás
– Solar rendszerek – vezérlése

A társasházak intelligensé tételével jelentős energiát, ezzel pénzt spórolhat meg a társasház, a személyes biztonságon túl az ingatlanok és ingóságok biztonsága is javul, az élet a társasházban kényelmesebbé válik.

Társasház kezelőjének szintén jelentős energiát spórol meg egy smart home rendszer a távolról eléréssel, ellenőrzési lehetőségekkel, felmerülő problémákról kapott azonnali jelzésekkel.

A rendszereket akár az okostelefonjáról is irányíthatja úgy, hogy közben az üzemeltetés jelentősen gazdaságosabb lesz.

Menu