Társasházi, lakóparki lakások

  1. Főoldal
  2. Társasházi, lakóparki lakások

Társasházi, lakóparki lakásokban az automatizálás még egyszerübb, mint a családi házakban, régi belvárosi lakásokban.
Mivel ezekben a modern lakásokban rendszerint házközponti fűtés található, így nincs teendő a hőtermelő berendezéssel, ez önmagában jelentős költséggel csökkenti a lakás smart home rendszerének kialakítását.

Azonban ezeknél a lakásoknál sem szabad elfelejtkezni a zónaszabályozás fontosságáról!

Természetesen az okosotthon rendszerek nem csak a fűtést, hűtést képesek vezérelni, azonban ez az a terület, ahol a legnagyobb energiamegtakarítást érhetünk el használatukkal.

házközponti fűtéssel rendelkező lakásoknak saját hőmennyiségmérőjük van, mely mérés alapján fizetik a tulajdonosok a fűtés (és bizonyos esetekeben a hűtés ) költségeit.

Egy modern, jól kialakított zónaszabályozással, ahol minden helyiség saját időprogrammal rendelkezik, jelentős költség takarítható meg, arról nem is beszélve, hogy mindig a beállított kellemes hőmérséklet fogad a lakásban, mely akár távolról is vezérelhető, az időprogram eltolható, felülírható.

Mind padlófűtéses, mind radiators lakásokban kialakítható a zónaszabályozás.

Így ha a napi rutintól, amire az időprogramok meg lettek írva, valamiért eltér a család vagy a család egy tagja, az applikációkon keresztül bármikor megváltoztatható, beállítható a kívánt hőfok a kívánt időre.

Elmaradt az edzés vagy hazaküldték az iskolából a gyermeket és még hűvös a lakás?
Ne adj isten megbetegedett és azért megy haza már délben?

Csak egy gombnyomás akár a mukahelyünkről vagy útközben és mire hazaér, kellemes meleg várja otthon!

Radiátorral rendelkező lakások esetén hasznos lehet még ablaknyitás érzékeléssel összekötni a fűtési rendszert, így mikor az adott szobában kinyitják az ablakot, a radiátor lezár és nem pazarolja az értékes fűtési energiát.
Az ablak becsukása esetén azonnal visszaáll az aktuális időprogramra és teszi tovább a dolgát.

Ritkán használt helyiségekben, ahol nem határozható meg pontos időprogram, akár jelenlétérzékeléssel is összeköthető a fűtés, ilyenkor az alap beállított értéket automatikusan elkezdi emelni a rendszer, ha jelenlétet érzékel és leáll a melegítés, ha már nem tartózkodik a szobában senki.

Tartós távollét, nyaralás funkció is beállítható, melyek segítségével szintén egy gombnyomással válthatunk minden helyiségben egyszerre az előre beprogramozott, alacsony fűtési/hűtési módra.

A nyaralás végén pedig már távolról is élesíthetjük a szokásos napi rutinra programozott funkciót, így mire hazaérük, a megszokott otthoni hőmérséklet fogad.

A rendszerek ugyan rendelkeznek fali termosztátokkal is, azonban tulajdonképpen ezekre nincs is szükség, hiszen akár tabletről vagy okostelefonról is ellenőrizhetjük, emelhetjük, csökkenthetjük a szobák hőmérsékletét, számítógépünk segtségével pedig az időprogramokat tudjuk megváltoztatni könnyedén.

A család minden tagjának különböző hozzáférések programozhatóak be a lakáshoz.

Az összehangolt, központilag vezérlet, feltételektől függő, intelligens fűtési rendszerrel akár 40-50%-os fűtési energia takarítható meg.

A másik nagy terület a smart home rendszerek tekintetében egy lakásban – a világítás vezérlése.
Az intelligens világításvezérlés az energiatakarékosság mellett kényelmi szempontból is igen fontos.

Különböző épületautomatikai megoldásokkal a világítások vezérlése már egy ideje megoldott, azonban ezen vezérlések csak egy-egy feltétel megléte esetén, egy-egy beprogramozott lehetőséggel vezérelték a világítást.
Az intelligens világításvezérlés ennél jóval többet tud.

Mozgás, jelenlét vagy akár fényerő érzékelőkkel összekapcsolva, fényerőszabályozvaidőzített kapcsolásokkal, csoportos kapcsolásokkal, jelenlét szimulációkkal, távozás gombbal kiegészülve akár távolról is elérhető, vezérelhető intelligens világítást kapunk a smart home rendszerektől.

Bár a LED technológiára való áttérés energiamegtakarítást eredményez, ezt az energiamegtakarítást még tovább lehet fokozni, sokszorozni az intelligens vezérléssel! Fényerőszabályozás esetén például nem csak további energiát spórolunk meg, de még a LED élettartamát is növeljük.

Minek égne így teljes fényerővel egy lámpa kora délután akkor, amikor még csak egy kis rásegítésre van szükség a természetes fény mellett?
Ha már kijöttünk egy szobából, minek égjen tovább az energiatakarékos LED, ha elfelejtettük lekapcsolni?
Ha éjszaka kimegyünk a hálószobából, miért égjen minden felkapcsolódott lámpa teljes, zavaró fényerővel?

Ilyen és több száz ehhez hasonló kérdésre ad választ és nyújt megoldást az intelligens világításvezérlés, mellyel jelentős energiát takaríthat meg és az élet az okos ingatlanban kényelmesebbé is válik.

Szinte bármilyen, már meglévő világítás bekapcsolható az intelligens rendszerekbe, legyen szó akár LED szalagokról, spotlámpákról, villanykörtékről, halogén izzókról, fénycsövekről, stb.

Szines LED izzók és szalagok vezérlése éppúgy lehetséges, mint a különböző világítási körök együttes működtetése, az ún. scenariók, világítási képek programozása, a jelenlétszimuláció és a mindent lekapcsoló távozás gomb beprogramozása.

Mindehhez nem kell sem falat vésni, sem új építés esetén külön kábelezni a kért funkciók miatt, elég csak a vezérlő központba beprogramozni a képeket, beállításokat, logikai meneteket.

A legtöbb intelligens rendszer esetében lehetőség van az elfogyasztott energia mérésére, világítási körönkénti lebontására, így a rendszertől kapott diagrammok és grafikonok segítségével az energiafogyasztás kielemezhető, a költségek tovább optimalizálhatóak.

A távoli elérés szintén a kényelmet, a biztonságot, az ellenőrizhetőséget szolgálja.

Az összehangolt, központilag vezérlet, feltételektől függő,
intelligens világítási rendszerrel szintén jelentős energia takarítható meg.

Egy smart home rendszer rengeteg egyéb intelligens vezérléssel kiegészíthető: redőny és zsalúziavezérlés, függönyvezérlés, multimédia vezérlés, okosdugaljak használatával pedig bármilye elektromos háztartási gép vagy eszköz bevonható a rendszerbe.

Függöny/zsalúzia/redőny vezérlés

Az elektromos, motorizált függönyök, zsalúziák és redőnyök intelligens rendszerbe való integrálása nem csak kényelmi szempontok miatt lehet fontos, ugyanis ezek az árnyékolók kiegészítő szerephez juthatnak az energiatakarékos fűtés/hűtés és az energiatakarékos világításvezérlés területén is.

Fényerősség érzékelőkkel, mozgásérzékelőkkel összekapcsolva a napszaknak és a jelenlétnek megfelelően gondoskodnak a bejutó fény mennyiségéről, időjárás érzékelőkkel a fűtés és a hűtés energiatakarékosabb működtetése mellett az esetleges üveg és egyéb károk enyhítésében is szerepet kaphatnak egy vihar esetén, de a jelenlét szimulációban is hatékonyak éppúgy, mint egy esetleges riasztás alkalmával.

Reggeli ébresztés, esti moziélmény, csoportos mozgatás, távozás gomb, mind beállítható, ahogy egyéb kívánalmak, hozzárendelve akár a világítási képekhez is.

Intelligens, okosdugaljak

Nincs többé ottfelejtett vasaló és egésznapos rettegés. Nincs bekapcsolva hagyott kávéfőző, de még standby üzemmódban elfogyasztott energia sem!

Bármely elektromos készülékhez csatlakoztathatóak az okosdugaljak, melyek márkától függőne, legfeljebb 2500W teljesítményre képesek.
Szinte mindegyik rendelkezik fogyasztás mérési funkcióval is, így hasznos elektromos berendezések fogyasztásának mérésére, használatukkal könnyen eldönthető, megérett-e cserére egy hűtő vagy mosógép…

Léteznek dimmerelhető, fényerőszabályozó okosdugaljak is, melyekkel álló vagy asztali lámpák fényerejét tudjuk szabályozni.

Távolról ki és bekapcsolhatóak, így akár a kávéfőzőt is el tudjuk indítani az ágyunkból, vagy kikapcsolhatjuk a mosógépet, ha mégsem érünk haza időben.
Scenáriokhoz, előre beprogramozott képekhez is használhatjuk és üzenetet is küld a rendszer, ki vagy bekapcsolása estén, igény szerint.

Érzékelők és egyéb beavatkozók

Különböző érzékelők és kamerák bevonásával teljes lakásfelügyeleti rendszer állhat rendelkezésünkre:

füstérzékelő,
vízfolyás érzékelő,
mozgásérzékelő,
üvegtörés érzékelő,
páratartalom érzékelő,
nyitásérzékelő,
beltéri kamera és kültéri kamera, stb.

Az érzékelőktől érkező jeleket a központi egység értelmezi és a beállított kívánalmaknak megfelelően üzenetet, riasztást küld, és/vagy egyéb feladatokat lát el: kiszellőztet, elzárja a lakás vizét, bekapcsolja a kamerákat melyek rögzítik a mozgást, felveszi/leveszi a fényerőt, bekapcsolja a multimédiás egységet, kapcsolja a fűtést, stb.

Smart home rendszereink

Smart home rendszereinkbe különböző hangvezérlő egységek is bevonhatóak, melyekkel, egyenlőre többnyire angolul, irányítani tudjuk otthonunkat, feltett kérdéseinkre válaszokat kaphatunk az internetes böngészés segítségével, ébresztést kérhetünk, felvehetjük a fűtést, lakapcsolhatjuk a lámpát, bekapcsolhatjuk a kávéfőzőt, stb.

Az otthonunk vezérelhetőségének csak a fantáziánk szabhat határokat!

Menu