Miért energiatakarékos?

  1. Főoldal
  2. Miért energiatakarékos?

Hogyan működik egy intelligens épület energiamegtakarítása?

Az okos otthon, iroda, épület előnye, hogy az energiát felhasználó berendezései központilag programozhatóak, taníthatóak, így fokozva a bentlakók, dolgozók kényelmét és optimális szinten tartva az épület energiafogyasztását.
Mindez olyan módon, hogy maximálisan igazodik az egyedi igényekhez és az ingatlan technikai adottságaihoz.

Az épületben található minden elektromos berendezés egy rendszerbe foglalva, egységesen vezérelve működik úgy, hogy egy központi elem gondolkodik és a lehető leggazdaságosabban használja fel a rendelkezésre álló energiákat, legyen szó napelemről, napkollektorról, vásárolt energiáról, áramról, gázról.
Legyen szó akár előre beprogramozott igényekről, akár hirtelen felmerülő, rövid ideig tartó állapotról.

Mozgás és jelenlét érzékelők segítségével csak akkor történik energiafogyasztás egy helyiségben, amennyiben az ténylegesen, adott pillanatban használva is van.
Nincs égve hagyott világítás, nincs túlhűtött vagy túlfűtött használaton kívüli helyiség, még standby üzemmódban elfogyasztott energia sem.

A rendszer intelligens mivolta miatt, a különböző érzékelők segítségével mindig a lehető legkisebb fogyasztással működteti az adott épületet.

Az épület típusától, használatától függően, egy intelligens rendszer használatával 10-40% villamosenergia takarítható meg úgy, hogy komfort és kényelmi érzetünk csak fokozódik.

Bár a legtöbb mai modern fűtési rendszer tudja szabályozni akár a különböző terek hőmérsékleteit egy komolyabb saját vezérléssel, de ez a vezérlés csak a fűtést/hűtést érinti és nem vesz figyelembe semmilyen más külső/belső tényezőt, nem érzékel és vezérel a fűtésen kívül semmi mást a házban.

Egy intelligens rendszerrel nincs elpazarolt energia, túlfűtés/túlhűtés, de akár még egy nyitva felejtett ablak problémája is a múlté egy intelligens otthonnal, hiszen amellett, hogy azonnal leveszi a fűtés/hűtés intenzitását, jelez a kezelőnek, akár be is csukja az ablakot, energiát és pénzt takarítva meg ezzel.

A különböző helyiségek különböző hőmérsékletet kívánnak, akár egy napon belül is, eltérő hőmérsékleteket állíthatunk be előre vagy akár mozgás és jelenlét érzékelővel kombinálhatjuk.
1°C differencia tartósan akár 6%-ot jelenthet az éves fűtési költségeknél, így egyáltalán nem elhanyagolható egy intelligens rendszer használata, mellyel és az optimalizált beállításokkal akár 30 % energiamegtakarítás is elérhető az egyéb körülmények függvényében.

Napelemek, napkollektorok beépítése esetén szintén szükséges egy rendszer, ami okosan koordinálja, irányítja az energiák használatát, precízebb lesz az energiamenedzsment.

Minden, már meglévő és új rendszer beintegrálása a központi, egységes rendszerben való működtetésbe időt, energiát és pénzt takarít meg üzemeltetőjének amellett, hogy az egységesített rendszer révén könnyebben irányíthatóak, egyszerűbbek és logikusabbak az egységek vezérlései külön-külön is, ha szükség lenne rá.
Ha szükség lenne rá – hiszen pont az a lényege egy intelligens háznak, hogy megtanítható, beprogramozható a különböző elvárásaink szerint, melyekhez a rendszer maga számolja ki a leggazdaságosabb működtetést.

Az összekapcsolt funkcióknak köszönhetően az intelligens épületautomatika gondolkodik és spórol az ember helyett…

(egy kiragadott példa a sok közül, mely bemutatja, mennyire komplexen kezeli az intelligens rendszer a ház összes automatizált egységét, a lehető legnagyobb energiamegtakarításért.)

…Egy napsütéses téli napon a napfényérzékelő jelez a központi agynak, az felhúzza a helyiség redőnyeit, beállítja a zsalúziákat, leveszi a fűtés intenzitását és hagyja, hogy a napfény rásegítsen a szoba fűtésére, a világítás fényerejét mérsékli a természetes fényhez igazodva, értékes energiát takarítva meg ezzel is úgy, hogy sem az érzékelt hőmérséklet, sem az érzékelt fényerősség nem változik a helyiségben.

A smart home sokadik nagy előnye az energiafogyasztás mérhetősége, naplózhatósága, kielemezhetősége. Az intelligens rendszertől kapott adatok segítségével időszakonként felülvizsgálható, kiértékelhető a ház energiafogyasztása, ezzel tovább optimalizálhatóak a fenntartási költségek.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ennek megkönnyítésére töltse ki az alábbi adatokat, küldje el számunkra és munkatársunk keresni fogja az Önnek alkalmas, megjelölt időpontban.

Menu