Miért energiatakarékos?

Hogyan működik egy intelligens épület energiamegtakarítása?


Az okos otthon, iroda, épület előnye, hogy az energiát felhasználó berendezései központilag programozhatóak, taníthatóak, így fokozva a bentlakók, dolgozók kényelmét és optimális szinten tartva az épület energiafogyasztását.
Mindez olyan módon, hogy maximálisan igazodik az egyedi igényekhez és az ingatlan technikai adottságaihoz.

Az épületben található minden elektromos berendezés egy rendszerbe foglalva, egységesen vezérelve működik úgy, hogy egy központi elem gondolkodik és a lehető leggazdaságosabban használja fel a rendelkezésre álló energiákat, legyen szó napelemről, napkollektorról, vásárolt energiáról, áramról, gázról.
Legyen szó akár előre beprogramozott igényekről, akár hirtelen felmerülő, rövid ideig tartó állapotról.

Mozgás és jelenlét érzékelők segítségével csak akkor történik energiafogyasztás egy helyiségben, amennyiben az ténylegesen, adott pillanatban használva is van.
Nincs égve hagyott világítás, nincs túlhűtött vagy túlfűtött használaton kívüli helyiség, még standby üzemmódban elfogyasztott energia sem.


A rendszer intelligens mivolta miatt, a különböző érzékelők segítségével mindig a lehető legkisebb fogyasztással működteti az adott épületet.

Az épület típusától, használatától függően, egy intelligens rendszer használatával 10-40% villamosenergia takarítható meg úgy, hogy komfort és kényelmi érzetünk csak fokozódik.

Bár a legtöbb mai modern fűtési rendszer tudja szabályozni akár a különböző terek hőmérsékleteit egy komolyabb saját vezérléssel, de ez a vezérlés csak a fűtést/hűtést érinti és nem vesz figyelembe semmilyen más külső/belső tényezőt, nem érzékel és vezérel a fűtésen kívül semmi mást a házban.

Egy intelligens rendszerrel nincs elpazarolt energia, túlfűtés/túlhűtés, de akár még egy nyitva felejtett ablak problémája is a múlté egy intelligens otthonnal, hiszen amellett, hogy azonnal leveszi a fűtés/hűtés intenzitását, jelez a kezelőnek, akár be is csukja az ablakot, energiát és pénzt takarítva meg ezzel.

A különböző helyiségek különböző hőmérsékletet kívánnak, akár egy napon belül is, eltérő hőmérsékleteket állíthatunk be előre vagy akár mozgás és jelenlét érzékelővel kombinálhatjuk.
1°C differencia tartósan akár 6%-ot jelenthet az éves fűtési költségeknél, így egyáltalán nem elhanyagolható egy intelligens rendszer használata, mellyel és az optimalizált beállításokkal akár 30 % energiamegtakarítás is elérhető az egyéb körülmények függvényében.

Napelemek, napkollektorok beépítése esetén szintén szükséges egy rendszer, ami okosan koordinálja, irányítja az energiák használatát, precízebb lesz az energiamenedzsment.

Minden, már meglévő és új rendszer beintegrálása a központi, egységes rendszerben való működtetésbe időt, energiát és pénzt takarít meg üzemeltetőjének amellett, hogy az egységesített rendszer révén könnyebben irányíthatóak, egyszerűbbek és logikusabbak az egységek vezérlései külön-külön is, ha szükség lenne rá.
Ha szükség lenne rá – hiszen pont az a lényege egy intelligens háznak, hogy megtanítható, beprogramozható a különböző elvárásaink szerint, melyekhez a rendszer maga számolja ki a leggazdaságosabb működtetést.

Az összekapcsolt funkcióknak köszönhetően az intelligens épületautomatika gondolkodik és spórol az ember helyett...

(egy kiragadott példa a sok közül, mely bemutatja, mennyire komplexen kezeli az intelligens rendszer a ház összes automatizált egységét, a lehető legnagyobb energiamegtakarításért.)

...Egy napsütéses téli napon a napfényérzékelő jelez a központi agynak, az felhúzza a helyiség redőnyeit, beállítja a zsalúziákat, leveszi a fűtés intenzitását és hagyja, hogy a napfény rásegítsen a szoba fűtésére, a világítás fényerejét mérsékli a természetes fényhez igazodva, értékes energiát takarítva meg ezzel is úgy, hogy sem az érzékelt hőmérséklet, sem az érzékelt fényerősség nem változik a helyiségben.

A smart home sokadik nagy előnye az energiafogyasztás mérhetősége, naplózhatósága, kielemezhetősége. Az intelligens rendszertől kapott adatok segítségével időszakonként felülvizsgálható, kiértékelhető a ház energiafogyasztása, ezzel tovább optimalizálhatóak a fenntartási költségek.

Miért jó az intelligens fűtés/hűtés?

A legnagyobb megtakarítást az épületekben a fűtési és hűtési rendszer intelligensé tételével érhetjük el, hiszen ezek használják el a legtöbb energiát.
Az okos házak, intelligens otthonok fűtési és hűtési rendszereit szintén egy gondolkodó, akár öntanuló központi egység szabályozza, vezérli.
Legyen szó akár hagyományos, akár modern fűtési rendszerről, nagyon sok múlik ezen a megfelelő szabályozáson, vezérlésen.
Egy épület fűtéskorszerűsítése nem merül ki a nyílászárók cseréjében, az épület hőszigetelésében vagy a fűtési rendszer modernizálásában, a megfelelő szabályozás, az összehagolt fűtési rendszer és az összes külső és belső körülményt figyelembe vevő intelligens központ irányító szerepe elengedhetetlen az energiatakarékosságban.

Miért nem elég egy programozható termosztát?
Energiamegtakarítás bár részben elérhető egy komolyabb termosztáttal is, ahol heti programokat tudunk beállítani, de ezzel még nem tudjuk a helyiségenként különböző hőmérsékleteket elérni, nem tudjuk pontosan vezérelni az épület vagy lakás fűtését, hűtését.
Az intelligens rendszereknél azonban a szobák, helyiségek különböző pontjain elhelyezett hőmérők és a fűtőtestek külön-külön történő vezérlésével egészen pontosan be lehet szabályozni, mikor és hol hány fok legyen. Az előre beprogramozott kívánalmakat is bármikor felül tudjuk írni termosztát vagy akár egy okostelefon segítségével, hiszen az intelligens házak intelligens fűtési rendszerei távolról is elérhetőek. Ha példaul a heti fűtési program szerint kedden 18.00-ra lenne csak felfűtve télen a lakás 22 fokra, de valamiért korábban érünk haza, útközben, telefonról elindíthatjuk a felfűtést és mire hazaérünk, kellemes, meleg vár minket otthon.
Beállíthatunk akár távozás gombot, így az előre programozott fűtési/hűtési kívánalom azonnal felül is íródik, amikor az ingatlant beriasztjuk, a falon vagy a telefonunkon a távozás gombot megnyomjuk.
Bármilyen, már meglévő fűtési/hűtési rendszer bevonható az intelligens rendszerbe - legyen az gáz vagy elektromos fűtés, hőszivattyús, geotermikus, padló, mennyezet vagy falfűtés, stb.
A fűtési költségek az intelligens rendszerek használatával tovább optimalizálhatóak, hiszen pontos kimutatásokat, diagrammokat, grafikonokat kapunk az elhasznált fűtési energiáról, ezeket kiértékelve és a szükséges módosításokat a programozásban végrehajtva tovább csökkenthetjük kiadásainkat.
Bevonhatunk akár mozgás és jelenlétérzékelőket, melyekkel még pontosabban tudjuk csak a valóban használt helyiségeket fűteni, fényerősség mérővel és redőny/zsalúzia vezérléssel, mely a természetes fény melegítő hatásának figyelembevételével vezérli a fűtést és az árnyékolókat, redőnyöket.
Összeköthetjük időjárás állomással, mely a külső körülményeket vagy akár a meterológiai központtól kapott információkat is feigyelmebe veszi a költséghatékony fűtés vezérlésénél.
Ajtó és ablaknyitás érzékelők bevonásával elkerülhető a felesleges fűtés/hűtés, hiszen amíg az ajtókat vagy ablakokat nyitott állapotban érzékeli a rendszer, nem pazarol energiát a fűtés vagy hűtés működtetésére.
Az összehangolt, központilag vezérlet, feltételektől függő, intelligens fűtési rendszerrel akár 40-50%-os fűtési energia takarítható meg.

Miért jó az intelligens világítás?


Az intelligens fűtés/hűtés mellett a második legfontosabb irányítandó az ingatlanokban a világítás.
Az intelligens világításvezérlés az energiatakarékosság mellett kényelmi szempontból is igen fontos.

Különböző épületautomatikai megoldásokkal a világítások vezérlése már egy ideje megoldott, azonban ezen vezérlések csak egy-egy feltétel megléte esetén, egy-egy beprogramozott lehetőséggel vezérelték a világítást, gondoljunk akár az alkonykapcsolóra, akár a lépcsőházi világításra.
Az intelligens világításvezérlés ennél jóval többet tud.
Mozgás, jelenlét vagy akár fényerő érzékelőkkel összekapcsolva, fényerőszabályozva, időzített kapcsolásokkal, csoportos kapcsolásokkal, jelenlét szimulációkkal, távozás gombbal kiegészülve akár távolról is elérhető, vezérelhető intelligens világítást kapunk a smart home rendszerektől, az intelligens épületautomatizálástól.
Bár a LED technológiára való áttérés minden épülettípus esetén energiamegtakarítást eredményez, ezt az energiamegtakarítást még tovább lehet fokozni, sokszorozni az intelligens vezérléssel! Fényerőszabályozás esetén például nem csak további energiát spórolunk meg, de még a LED élettartamát is növeljük.

Minek égne így teljes fényerővel egy lámpa kora délután akkor, amikor még csak egy kis rásegítésre van szükség a természetes fény mellett?
Ha már kijöttünk egy szobából, minek égjen tovább az energiatakarékos LED, ha elfelejtettük lekapcsolni?
Ha éjszaka kimegyünk a hálószobából a lakás egy másik szobájába, miért égjen minden felkapcsolódott lámpa teljes, zavaró fényerővel?

Ilyen és több száz ehhez hasonló kérdésre ad választ és nyújt megoldást az intelligens világításvezérlés, mellyel jelentős energiát takaríthat meg és az élet az okos ingatlanban kényelmesebbé is válik.
Szinte bármilyen, már meglévő világítás bekapcsolható az intelligens rendszerekbe, legyen szó akár kültéri, beltéri világításról, lépcsőházi világításról, LED szalagokról, spotlámpákról, villanykörtékről, halogén izzókról, fénycsövekről, reflektorokról, stb.
Szines LED izzók és szalagok vezérlése éppúgy lehetséges, mint a különböző világítási körök együttes működtetése, az ún. scenariók, világítási képek programozása, a jelenlétszimuláció és a mindent lekapcsoló távozás gomb beprogramozása.
Mindehhez nem kell sem falat vésni sem új építés esetén külön kábelezni a kért funkciók miatt, elég csak a vezérlő központba beprogramozni a képeket, beállításokat, logikai meneteket.

A legtöbb intelligens rendszer esetében lehetőség van az elfogyasztott energia mérésére, világítási körönkénti lebontására, így a rendszertől kapott diagrammok és grafikonok segítségével az energiafogyasztás kielemezhető, a költségek tovább optimalizálhatóak.
Bevonhatóak mozgás és jelenlétérzékelők, melyekkel hamarabb lekapcsolható egy égve felejtett lámpa, fényerősség mérők, melyekkel a felesleges energiapazarlás akadályozható meg nappal, redőny/zsalúzia vezérlés, aminek segítségével folyamatosan elég természetes fény engedhető a helyiségekbe az energiatakarékos világítás érdekében anélkül, hogy az esetleges erős nap már vakítana, időprogramok segítségével kisérő fények állíthatóak be az éjszakai mozgásokhoz, a további kényelmet pedig a világítási képek és csoportos kapcsolások fogják segíteni.

A távoli elérés szintén a kényelmet, a biztonságot, az ellenőrizhetőséget és a kényelmet szolgálja.
Az összehangolt, központilag vezérlet, feltételektől függő, intelligens világítási rendszerrel szintén jelentős energia takarítható meg.

Miért jó az intelligens függöny/zsalúzia/redőny vezérlés?

Az elektromos, motorizált függönyök, zsalúziák és redőnyök intelligens rendszerbe való integrálása nem csak kényelmi szempontok miatt lehet fontos, ugyanis ezek az árnyékolók kiegészítő szerephez juthatnak az energiatakarékos fűtés és az energiatakarékos világításvezérlés területén is.

Erős természetes fény esetén télen például megnyitva a zsalúziát vagy széthúzva a függönyt segíthetik felmelegíteni a szobát a nap erejével, míg nyáron becsukva azokat segíthetik a hűtés hatékonyságát.
A redőnyök már önmagukban is némi hőszigetelést biztosítanak a nyilászárok felületeire, ezt egy okos, központi vezérléssel optimálisan ki is tudja használni egy intelligens, smart home rendszer.
A biztonságban is fontos szerephez jutnak a különböző épületeknél, legyen az akár a magánszféra védelme, akár anyagi károk megelőzése, akár betolakodók távolabb tartása. S ha mindezt az intelligens otthon irányítja, a berendezések a lehető legnagyobb védelmet és kényelmet tudják nyújtani tulajdonosuk számára.
Fényerősség érzékelőkkel, mozgásérzékelőkkel összekapcsolva a napszaknak és a jelenlétnek megfelelően gondoskodnak a bejutó fény mennyiségéről, időjárás érzékelőkkel a fűtés és a hűtés energiatakarékosabb működtetése mellett az esetleges üveg és egyéb károk enyhítésében is szerepet kaphatnak egy vihar esetén, de a jelenlét szimulációban is hatékonyak éppúgy, mint egy esetleges riasztás alkalmával.
Reggeli ébresztés, esti moziélmény, csoportos mozgatás, távozás gomb, mind beállítható, ahogy egyéb kívánalmak, hozzárendelve akár a világítási képekhez is.
Távoli eléréssel pedig bármikor le vagy felhúzhatjuk redőnyeinket, ha nincs előre beállított program vagy egy hírtelen esemény miatt szükségét érezzük.

Az intelligens függöny/zsalúzia/redőny vezérlés az igazi luxus élményét fogja biztosítani, emelett pedig jelentős energiát is meg tud takarítani egy smart home tulajdonos számára.

Bővebb tájékoztatást kérek

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ennek megkönnyítésére töltse ki az alábbi adatokat, küldje el számunkra és munkatársunk keresni fogja az Önnek alkalmas, megjelölt időpontban:

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Telefon (kötelező)

  Irányító szám

  Település

  Cím

  Automatizálni kívánt ingatlan típusa:

  lakáscsaládi házirodaüzletairbnbétteremszálloda/panzióipari ingatlanegyéb

  Alapterülete

  Emeletek száma

  Szobák száma

  Mikor tervezi megvalósítani a beruházást?

  1 héten belül1 hónapon belül2-6 hónapon belül1 éven belülelőzetes érdeklődés

  Milyen témák érdeklik még?

  Intelligens fűtésIntelligens világításIntelligens redőny/zsalúzia vezérlésmultimédiabiztonsági rendszerek, kamerákegyéb kényelmi és luxus vezérlések

  Megjegyzés