35 millió helyett 42 millió forint új lakásért az áfa növekedés miatt?

2018 – A gépek lázadása?
2018-08-08

35 millió helyett 42 millió forint új lakásért az áfa növekedés miatt?

Magyarország pénzügyminisztere arról nyilatkozott a nyáron, hogy a kormány az új lakások kedvezményes, 5%-os áfájának az eredeti, 2019 határidejének meghosszabbítását nem tervezi.
Még nem született az ügyben hivatalos bejelentés, de a fentiek érelmében 5%-ról 27%-ra növekszik az áfa 2020-ban az új lakások piacán. Ez a változás minden olyan vételárrészletre vonatkozik, amit a vásárló 2019. december 31. napját követően fizet és teljes mértékben független attól, hogy a szerződést milyen időpontban kötötték meg.
'Aki otthont épít magának, az formát ad a saját otthonának. Igaz, hogy minden forma kívánatos lehet, de nem mind együtt. Máskülönben nem lenne már otthon.'

Antoine de Saint-Exupéry

Új lakások 2020 utánA kedvezményes áfakulcsot 2016-tól vezették be és eredetileg is határozott időre szólt. Azzal, hogy a továbbiakban ez a kedvezmény már nem lesz elérhető, a szakértők szerint kedvezőtlen hatást gyakorol:

- azokra a projektekre, amelyek keretében a kivitelezési munkálatok 2019. december 31-én még folyamatban lesznek,

- amelyek már megépültek, de még nem történt meg a rendeltetésszerű használatbavétel,

- azon új lakásokra, amelyeknek a vételár egyes részleteinek fizetési ideje 2019. december 31-ét követően esedékes.

Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy egy átlagos méretű budapesti új lakás, ami jelen pillanatban 35 millió forintba kerül, másfél év múlva, nem számolva az ingatlanpiacon jelenleg is tapasztalható drágulással, áremelkedéssel, csak a kedvezményes áfa kivezetése miatt, 42 millió forintba fog kerülni.
Vannak olyan vásárlók, akik már most elkötelezték magukat új lakás vásárlására, olyan kondícióban, amelyben a vételár utolsó részének kifizetése 2019 év utáni évben esedékes. Ebben az esetben azt már a megnövekedett áfa teherrel kell fizetniük. Természetesen lehetséges új fizetési ütemezés megállapítása és a kifizetést előre hozhatják, mindez azonban megnöveli az anyagi terhelést 2019 végéig.

Magyarország pénzügyminisztere egyébként azt mondta, hogy azért nem tervezik a határidő meghosszabbítását, mert az új lakásokat általában külföldiek vásárolják, sokan befektetési célokkal, ezért az 5%-os kedvezményes áfa nem segítette hozzá a kormányt az eredeti céljához, mégpedig ahhoz, hogy a családok otthonhoz jutását segítse.

Hogyan hozzunk ki többet a használt lakásunkból?

Növeljük meg a használt lakásunk értékét!
Használt lakásunkat eladhatóbbá, piacképesebbé tehetjük egy nagyszerű és elérhető beruházásnak köszönhetően. Az okos otthonok ma már nem csak a leggazdagabbak számára elérhető. Egy kisebb lakásfelújítás áráért olyan technológiai újítást varázsolhatunk otthonunkba, amelyet eddig csak a filmvásznon láthattunk.

Az új építésű ingatlanok összehasonlíthatatlanul többet, jobbat és magasabb színvonalú kényelmet garantáltak, mint a használt lakások. A XXI. század elején hatalmas technológiai fejlődésen megyünk keresztül.
Tíz évvel ezelőtt talán még azt gondoltuk, hogy azt már csak az unokáink vagy a gyerekeink aktív korában jön el, hogy autóban, utazás közben a mobiltelefonunkon keresztül, akár bele tudunk pillantani egy fontos munkahelyi dokumentumba (természetesen, ha nem mi vezetjük az autót).
Húsz évvel ezelőtt a notebook a luxus terméknek számított. Ma már azonban arra is lehetőségünk van, hogy egy használt lakásból elérhető áron okos otthont varázsoljunk, aminek köszönhetően nagy mértékben megnövelhetjük az ingatlan értékét és ezzel a technológiai fejlesztéssel eladhatóbbá válik a használt ingatlan!

A tudomány, a technológia - ezt világosan és erősen akarom mondani - nem old meg minden problémát. De tudomány és technológia nélkül semmiféle problémát nem lehet megoldani.

Teller Ede
Az okos otthonok olyan intelligens épületautomatizálási rendszerekkel felszerelt otthonokat jelentenek, amelyek otthonunkat biztonságosabbá, kényelmesebbé és költséghatékonyabbá tehetjük.
A rendszer kialakításakor a lakásban megtalálható elektromos rendszerek összehangolásra kerülnek, amelynek köszönhetően a működésük optimálissá válik, ez az összehangolás az, amelyik nagy mértékben megkülönbözteti az okos otthonokat az egyszerűbb automatizálási rendszerektől, amelyekben nem szerepel egy központi gondolkodó egység.
Ha egy használt lakást ilyen átalakításoson viszünk keresztül, sokkal jobb áron és sokkal sokkal könnyebben értékesíthetünk.

Comments are closed.