2018 – A gépek lázadása?

immonova-okoshaz-okosotthon-6.
Lakóparki-társasházi lakások automatizálása
2017-07-22
35 millió helyett 42 millió forint új lakásért az áfa növekedés miatt?
2018-10-08

2018 – A gépek lázadása?


Az okos eszközök / készülékek léte és létjogosultsága, valamint az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdések már száz éve is megmozgatták az emberiség fantáziáját.

A Sci-fi irodalom és filmipar hatalmas mennyiségben készített jó és kevésbé jó alkotásokat a témában.

Elég ha csak Verne Gyula munkásságát végigfuttatjuk kicsit fejben, vagy a KnightRider okos autójának pirosan villogó csíkjára gondolunk, hamar el tudjuk magunk helyezni térben és időben.
A filmekben előforduló okos eszközök és koncepciók száma végtelen. Sokszor nem is az ott feltűnő tárgyak víziója a legérdekesebb, hanem az ezeket igénylő társadalmi forma, az a rendszer amiben ezek a találmányok létjogosultságot kapnak. (1984 )

Ugyanakkor a témával foglalkozó művek hajlamosak felnagyítani vagy eltorzítani a mesterséges intelligenciával felturbózott társadalmak esetlenségét. Az elszabaduló gépek átveszik az irányítást, fenyegetik az emberiség fentmaradását ( Terminátor ), vagy épp kihasználják teremtőiket. ( Mátrix )

Nem lehet kizárni az esélyét egy ilyen jellegű distopianak sem, de aggódni még egy jó darabig túlzás.

Viszont amikor épp nem riogatnak minket a filmek a gépek emberiség elleni hadjáratáról, vagy épp a fő történeti szál mellett az apró részletekre is figyelünk, csupa olyan innovatív ötlettel találkozhatunk ami előrevetíti az okos eszköz jövőjét.

Városok, társadalmak életébe nyerünk betekintést, ahol a már létező smart technológia mellett olyan eszközök is a hétköznapi élet természetes részét képezik, amik perpillanat nem léteznek, de könnyen elképzelhető, hogy egy napon valóban bárki számára elérhetőek lesznek.

Itt ajánlanánk is egy egész gyüjteményt azon filmklasszikusokból amelyek a múltban előrevetítettek ilyen eszközöket, van olyan ami már most életünk részét képezi.
Ami biztos, hogy az okos városok koncepciója lassan valósággá válik.
Ezen eszközök listája már most olyan hosszú, hogy nem bocsájtkoznánk a felsorolásukba. Használatuk a legtöbbünk számára olyan természetessé kezd válni, mint az okostelefonok jelenléte az életünkben.

Már nem scifi, hogy az autónk kérésre bekapcsolja a rádiót, hogy siri válaszol a kérdésünkre vagy épp zenét kapcsol amikor megérkezünk otthonunka. Már most ilyen eszközök sora könnyíti az életünk, végeznek helyettünk el összetett feladatokat, teszik gazdaságosabbá az életet.

És milyen jó hogy így van, ahogy jó az is, hogy a gépek elterjedése óta hatékonyabban műveljük a földjeink, hiszen az emberiség egyik legnagyobb kihívása önmaga fenntartása. (Gondoljunk csak az ipari forradalomra, ahol pont olyan pánik előzte meg a gépiesítést, mint ami most jellemző az okosodó gépekkel kapcsolatban).
Ehhez hatékony és gazdaságos társadalmakra van szükség, ami a lehető legkevesebb energiát használja, a lehető leghatékonyabban termeli az élelmiszert, használja az ivóvizet, a legkevesebb hulladékot és káros anyagot állítja elő. Márpedig az okos eszközök legfontosabb feladata ennek elérese.
Mindamellett, hogy sok közülük nagyon kényelmessé teszi az életet.

Comments are closed.