Lakóparki-társasházi lakások automatizálása

Okosotthon és Zónaszabályozás
2017-07-16
2018 – A gépek lázadása?
2018-08-08

Lakóparki-társasházi lakások automatizálása

immonova-okoshaz-okosotthon-6.
Lakóparki, társasházi lakások vásárlásának rengeteg előnye van, így nem csoda, hogy sokan választják új otthonuknak az itt található lakásokat.
Ha valaki beköltözik egy, már kész lakásba, nem szeretne egyből átalakítással, véséssel kezdeni, érthető módon. Az új építések esetén sem mindig van lehetőség az egyéni igények megvalósítására.
Az Immonova kínálatában szereplő vezeték nélküli okosotthon rendszerek azonban gyors, egyszerű és költséghatékony megoldásokat kínálnak arra, hogy az új otthonok pont onnan és pont úgy legyenek vezérelhetőek, ahogy azt az új tulajdonosok szeretnék.

Hála a rádiófrekvenciás kommunikációnak, olyan márkák közül válogathatnak megrendelőink az új vagy meglévő otthonaik automatizálására, mint Loxone, Fibaro, Tahoma, Inels, Vera, Zipato, Panasonic, Popp, Nodon, Aeotec, Philio, Danfoss, Honeywell, stb.

Ezen rendszerek eszközei vezeték nélkül, rádiófrekvencián kommunikálnak egy központi egységgel, mely kis méretének és általában formatervezett kinézetének következtében a lakásban szabadon, bárhova elhelyezhető. A megkötés pusztán annyi, hogy egy routerrel kell kábellel összekapcsolni.

Minden rendszer a központi elemből, érzékelőkből és végrehajtó eszközökből áll.

Az érzékelők vagy elemesek, vagy usb csatlakozásuknak köszönhetően elem nélkül is működni képesek.
Szinte midenre létezik már szenzor, amit érzékelni lehet: hőmérséklet, páratartalom, mozgás és jelenlét, füst és vízfolyás, üvegtörés, szénmonoxid,fényerősség, uv, de akár földrengés jelző szenzor is.
Ezek elhelyezése a lakásokban szabadon, figyelve a mérni kívánt körülményekre történik.

A mért értékek alapján a központi egység ad utasítást a végrehajtó eszközöknek a kívánt feladatokra.
Ezek az eszközök már áramkörökbe épített, radiátorokra felhelyezett, osztó-gyűjtőkre felszerelt eszközök, melyeket a lakásban optimális esetben nem látunk, beépítésük nem, vagy csak minimálisan jár bontással.
A világítási körök vezérléséhez, fényerőszabályozásához például a villanykapcsolók mögött található, úgynevezett 'fogadókba' történik egy relé beépítése.

Nem csak sima izzókat lehet természetesen vezérelni, rgbw vezérlőmodulokkal több millió színkombinációt is tudunk állítani LED-szalagainkon.
Éjjeli vagy állólampákhoz okos dugaljak is bevonhatóak, így akár az előre beállított és elmentett világítási képekbe, szenáriókba is bevonhatóak.

Mondanunk sem kell, hogy már léteznek olyan LED izzók is, melyek magukban, relé bevonása nélkül is kapcsolhatóak, így ha esetleg nincs hely a 'fogadókban' a relék beépítésére, még mindig okossá tudjuk varázsolni világításunkat.
A redőnyök vezérlésénél szintén a fali kapcsolójuk alá, vagy akár a redőnytok melletti szerelő dobozba, legrosszabb esetben a redőnytokba történik a relé beépítése. Egyenként vagy akár csoportosan is vezérelhetjük redőnyeinket, akár a fenti szenáriókba is bevonhatjuk.
A fűtés szabályozásánál, zónaszabályozás kialakításánál a radiátorok kapnak egy termosztátot, melyek a központi egység utasításai alapján nyitják és zárják a melegvíz útját, ezzel biztosítva a szobák kívánt hőmérsékletének elérése mellett az energiatakarékos fűtést otthonában.
Padló és felületfűtés esetén az osztó-gyűjtőre szerelt elektromos motorok és azok relékkel való bevonása a rendszerbe biztosítják ugyanezt.

Klímaberendezések egy úgynevezett infra-átjárónak hála, szintén bevonhatóak az okosotthon rendszerekbe, így nem csak a téli fűtésünket, de a nyári hűtésünket is automatizálni, költségeinket optimalizálni tudjuk.

Lehetőség van már a lakás fő vízcsapjának víz elzárására is, akár automatikusan, ha risztást kapunk a vízfolyás érzékelőtől, így nem áztatjuk el saját, vagy akár az alsó szomszédunk lakását sem.

Különböző, vezeték nélküli fali kapcsolók, termosztátok, nyomógombok és tavirányítók használatával az okostelefonunkon kívül is, szabadon tudjuk vezérelni a lakásunkat, de egy központi, akár falra szerelt tabletről is elérhető minden, amit automatizáltunk a lakásunkban.
Mivel egyes okosotthon rendszerekhez már elérhető a hangvezérlés is, így gyakorlatilag se kapcsolókra, se távirányítókra, se gombokra nincs már szükség, csak egy kis angol vagy német nyelvtudásra. Jelenlétszimulációknak hála, ha távol vagyunk, az esetleges rablások előtti feltérképezésnél sem derül ki a betörők számára, hogy bizony mi éppen nem tartózkodunk otthon.

A távoli elérés pedig tovább fokozza komfortérzetünket, hiszen bárhonnan, bármikor, bármit tudunk vezérelni otthonunkban. De ami talán még fontosabb: az automatizálással életre keltjük otthonunkat, a lakás egész nap gondolkodik, számol, mér és utasít azért, hogy kényelmi érzetünk mindig a lehető legmagasabban legyen és a lakásunk fenntartása a lehető legkevesebbe kerüljön. Ettől lesz igazán okos otthon az okosotthon!

Kérjen egyedi, ingyenes árajánlatot munkatársainktól elérhetőségeink bármelyikén:
info@immonova.hu
+36703068385

Comments are closed.