Okosotthon és Zónaszabályozás

Intelligens otthonok lépésről lépésre – a legújabb piackutatások eredményei
2017-07-10
immonova-okoshaz-okosotthon-6.
Lakóparki-társasházi lakások automatizálása
2017-07-22

Okosotthon és Zónaszabályozás

A háztartásokban elfogyasztott energia 82 százalékát a fűtés és a meleg víz előállítására használjuk.
Éppen ezért fontos, hogy fűtési rendszerünket szobánként, illetve zónákra osztva szabályozzuk, mely szabályozással jelentősen kevesebb energiát fogunk elhasználni!
Ha mindez még távolról is elérhető, és akár a lakás többi funkcióját irányító, szabályozó okosotthon központtal is kompatibilis, akkor nemcsak gazdaságos, de kényelmes is lesz az otthonunk fűtése.

Legyen szó akár hagyományos, akár modern fűtési rendszerről, nagyon sok múlik ezen a megfelelő szabályozáson, vezérlésen.
Számos tanulmány és gyártó igazolja, hogy a régi termosztátok cseréjével, intelligens helyiségszabályozással, szokásoktól függően, akár 40% fűtési energia is megtakarítható.

De mi is az a zónaszabályozás, hogyan is épül fel egy ilyen rendszer?
Az otthonok különböző szobáit, helyiségeit különböző zónákra osztjuk, attól függően, hogy mely szobákban, helyiségekben szeretnénk a különböző napszakokban azonos, illetve különböző hőmérsékletet.
Ez jelenthet szintenkénti, szoba-funkciókénti vagy akár szobánkénti csoportosítást. Minél ésszerűbben osztjuk zónákra az otthonunkat, annál precízebben tudjuk majd a fűtésünket vezérelni.

Például egy konyhában vagy egy földszinti folyosón teljesen felesleges éjszaka ugyanolyan hőmérsékletet tartani, mint az emeleti hálószobákban, vagy egy kora reggeli fürdő fölmelegítése miatt nem kell a nappaliban is melegnek lennie.
A szülők hálószobája sem feltétlenül azonos hőfokon komfortos, mint egy gyerekszoba.

Minden egyes zónában hőmérsékletet kell mérni és minden egyes zónában a kívánt hőmérséklet eléréséhez kell programozni a fűtési rendszert.
Padló és felületfűtés esetén ezt az osztó-gyűjtőn lévő körök szabályozásával kezdjük. Itt az elmenő körökre elektromos szelepmozgató motorokat kell felszerelni, ezeket pedig vagy padlófűtés szabályozó modulokhoz vagy okosotthonok reléihez kell csatlakoztatni az intelligens vezérlés érdekében.
Radiátoros fűtési rendszer esetén, illetve ha a padló és felületfűtés radiátoros kiegészítéssel rendelkezik, a radiátorok szelepeire kell a radiátortermosztátokat felszerelni. Ezeket a termosztátokat, termosztatikus radiátorszelepek esetén 2 perc alatt fel lehet helyezni. Amennyiben régi, nem termosztatikus radiátorszelepek vannak, azokat elöbb cserélni szükséges, azonban ezek cseréje sem túl nagy költség, átlag 3-4000 Ft egy ilyen szelep.

Minden egyes zónában mérni kell a hőmérsékletet.
Ezt padló és felületfűtés esetén szobatermosztátokkal, okostermosztátokkal, hőmérő szenzorokkal tehetjük meg.
Radiátoros fűtés esetén már a radiátortermosztát maga is méri a szoba hőmérsékletét, algoritmusának segítségével a szobára vonatkozó, releváns hőmérsékleti adatokat és nem a radiátor melletti magasabb hőmérsékletet fogja a központ felé közvetíteni.

Amennyiben távhő vagy házközponti fűtéssel rendelkezünk, másra már nincs is szükségünk. Ha saját hőtermelő berendezésünk van, természetesen azt is indítanunk kell a megfelelő relé használatával, további, a fűtési rendszerbe épített szivattyúkat szintén kapcsolni lesz szükséges.
Ezek után nincs már hátra, mint a központi egységeken létrehozni a különböző zónákat, ezekhez a zónákhoz hozzárendelni az eszközöket, majd beprogramozni a kívánt értékeket.

Minden zónához - márkától függően - napi legalább 4 időintervallumban adhatjuk hozzá a kívánt hőmérsékleti értékeket, külön-külön.

1°C differencia tartósan akár 6%-ot is jelenthet az éves fűtési költségeknél, így egyáltalán nem elhanyagolható egy intelligens rendszer használata, mellyel és az optimalizált beállításokkal akár 30-40 % energiamegtakarítás is elérhető az egyéb körülmények függvényében. Természetesen az egyéni energiamegtakarítás mértéke mindig a beállított hőmérsékletszintek, a környezet és az életstílus függvénye.

Az így okossá tett fűtési rendszert távolról is elérhetjük, átállíthatjuk, kapcsolhatjuk, a világ bármely pontjáról.
Ha valami miatt (betegség, elmaradt utolsó óra, vagy egy extra kora esti program) korábban vagy késöbb érünk haza a szokásos napi rutinunknál, egy gombnyomással, akár a munkahelyünkről is átállíthatjuk a lakás, a ház vagy csak egy zóna, egy szoba hőmérsékletét.

Az intelligens zónaszabályozás mind vezetékes, mind vezeték nélküli, rádiófrekvenciás kommunikációval is megtalálható, önnálóan működő és okosotthon rendszerekhez is csatlakoztatható, azokon belül is kiépíthető, így akkor is lehetőség van a zónaszabályozásra és ezzel az energiatakarékos fűtés kialakítására, ha nincs betervezve átalakítás, ha már egy meglévő, lakott lakásról, házról van szó.

Sosem késő megtérülést számolni és áttérni a zónaszabályozásra!
Miért nem elég egy programozható termosztát?

A legtöbb magyarországi otthonban az volt a megszokott, hogy egy, általában a nagyszobában elhelyezett szobatermosztáttal próbálta mindenki vezérelni otthona fűtését.
De ahogy nincs 2 egyforma otthon, úgy nincs 2 egyforma hőigényű szoba sem egy otthonon belül, ezért lehetetlen volt minden szobában azonos hőmérsékletet tartani.
Gyakran előfordult, hogy egy távolabbi szobába már nem is jutott megfelelő mennyiségű melegvíz, mert azt az előző szobák 'elhasználták' úgy, hogy ott esetleg nem is volt igazán szükség hőleadásra. Kellő szabályozás nélkül így alul- és túlfűtött szobák voltak egy lakáson belül.

Ami pedig a távoli elérést illeti, az eletronikai nagyáruházakban kapható komolyabb termosztáttal már ugyan lehetséges, esetleg napi és heti programokat is be tudunk állítani, de ezzel még nem tudjuk a helyiségek külöböző hőmérsékletét elérni, nem tudunk zónaszabályozást létrehozni, nem tudunk igazán energiatakarékos szabályozásra váltani.
Egy dolgot érdemes még mérlegelni a rendszer kiválasztásához: szeretnénk esetleg késöbb más területeket is okossá tenni, szertnénk idővel teljes okosotthon rendszert kialakítani?

Amennyiben igen, érdemes olyan rendszert, olyan központot választani, ami késöbb bővíthető, akár klímavezérléssel, akár világítás vezérlésével, akár biztonsági alrendszerekkel, akár redőnyvezérléssel, stb
Persze ha tudjuk, hogy ezekre nem lesz szükségünk, nyugodtan választhatjuk a tisztán fűtésszabályozáshoz létrehozott rendszereket.

Bővebben a fűtés automatizálásáról:
http://immonova.hu/smarty-futes/

Immonova kínálatában megtalálható rendszerek:
http://immonova.hu/rendszereink-partnereink/

Comments are closed.