Okosotthon újdonságok – Construma 2017- a mi szemünkkel

okosotthon-smarthome-blog-tortenelem
Az okosotthonok evolúciója
2017-04-11
Immonova-okosotthon-okoshaz-smarthome-blog
Közeleg a szünidő…
2017-06-05

Okosotthon újdonságok – Construma 2017- a mi szemünkkel

okosotthon-smarthome
Pár napja zárta be kapuit az idei, 36. Construma, mely mára egy komplett otthonteremtési kiállítássá nőtte ki magát, és ahol idén a fókuszban a jövő otthona 2017 projekt állt.

Így érthető, hogy nem kis várakozással indultunk el eme szakmai vásárra.
Csalódnunk ugyan nem kellett, hála az idén már szép számban kiállító okosotthon/smart home rendszereket forgalmazó cégeknek, azonban kissé értetlenül álltunk a meghírdetett, fókuszált projekt előtt, több okból is.
Egyrészt igazán nem lett bemutatva, hangsúlyozva, mit is tud egy intelligens vezérléssel megépített otthon.
Másrészt a megépített otthon igazán nem is volt okosotthon.
Nem titok, hogy mi a jövőt az okosotthonok tekintetében nem a bonyolult kábelezéseket igénylő, hosszas és komplikált programozásokkal üzembe helyezhető és - bár a rendszerek forgalmazói ennek ellenkezőjét állítják - nagyon nehézkesen bővíthető, drága KNX rendszerekben látjuk.
Egyáltalán mára már a kábeles rendszerek létjogosultságát is megkérdőjelezzük a lakások, családi házak okosításánál - pár kivételtől eltekintve, melyek ott is vannak a kínálatunkban, mégpedig azért, mert ezek a vezetékes rendszerek utólag is kiegészíthetőek rádiófrekvenciás egységekkel, így ha valaki tovább szeretné fejleszteni otthona vezérlését, vagy változnak egyes szobák funkciói, lesz lehetőség a változtatásra, bővítésre.
Ezek a vezetékes rendszereket forgalmazó cégek a folyamatos fejlesztésre is figyelnek, új és új egységekkel, megoldásokkal, innovációkkal, rf kommunikációval jelennek meg időről időre, követve a piaci igényeket.
A vezetékes rendszerek egyik legnagyobb és szerintünk legjobb megoldásait kínáló résztvevője, az iNELS,
az otthonokon kívül egyre jobban nyit itthon is az irodák, irodaházak, szállodák felé, sőt, már Smart City programjuk is elindult Csehországban.
Ennek kapcsán kell megemlíteni azt az új és érdekes megoldást, mellyel már internetre sem lesz szükség a közeli jövőben az iNELS rendszerekkel felszerelt ingatlanoknál a távoli, kétirányú kommunikációhoz: LoRa - ez a név még viszonylag újdonságnak számít a smart home világban.
A LoRa - long range radio - egy szabadalmaztatott modulációs eljárás, melynek legfőbb tulajdonságai (zavartűrés, a többutas terjedés, a hibajavító kódolás és a széles tartományban skálázható sávszélesség illetve adatáviteli sebesség) ideálissá teszik az IoT, azaz a 'Dolgok Internete' eszközök, rendszerek, így a smart home rendszerek esetében is az alkalmazásukat, távoli elérésre, kommunikációra.
Ehhez már csak megfelelő számú adótornyot kell a jövőben felállítani a teljes lefedettséghez és az iNELS-es okosotthonunkat internet nélkül is vezérelhetjük távolról. A képen látható SMART CITY projekt is a LoRa segítségével működik Csehországban.


Az egyik legerősebb rádiófrekvenciás rendszerpartnerünk, a Fibaro is megjelent a vásáron, és végre kézbe is lehetett venni legújabb eszközeiket, az okosgombot és a távirányítot, melyek minden bizonnyal nagy sikert fognak aratni a Z-Wave-es központtal rendelkező okosotthon tulajdonosok körében.

Mi is ezeket az új termékeket használtuk a NagyiCsősz csomagjainknál, melyekkel idős szeretteink könnyen, gyorsan és egyszerűen tudnak jelezni, ha bajba kerültek otthonukban, ha segítségre lenne szükségük.

Bővebben a GrannyCare/NagyiCsősz csomagjainktól itt olvashat:
http://immonova.hu/grannycare/


A Honeywell is tartogatott meglepetéseket a Construmára, itt mutatták be ugyanis legújabb részrendszereiket, a fűtés mellett immáron biztonsági csomagokat és kaputelefonokat is kínálnak azoknak, akik nem egy központosított, mindenre kiterjedő vezérlést szeretnének otthonukba.


A biztonságos otthonok érdekében az evohome fűtésszabályozás most okos riasztó rendszerrel egészül ki, ugyanazon applikációból érhető el telefonon, ezzel is növelve a tulajdonosok kényelmét.

Mozgásérzékelők, ajtó és ablaknyitásérzékelők, füstérzékelők, szén-monoxid vészjelzők és szirénák alkotják a rendszert, melynek saját riasztó központja és vezérlője van, a megszokott grafikus, színes kijelzővel.

Alig várjuk, hogy közelebbről is megismerhessük majd a rendszerpartneri oktatásokon, csakúgy, mint a kaputelefonos rendszereiket.

Intelligens tartozékok sorával egészítheti ki a vezeték nélkül kommunikáló, új, forradalmi kapucsengőket, melyek nem csak küllemben megnyerőek, de újra is fogalmazzák a csengő fogalmát.

Visszajelző LED fény, Titkos Kopogás mód, több párosítható nyomógomb egy csengőhöz, mozgás és nyitásérzékelőkkel való kiegészítési lehetőség - hogy csak röviden említsük a Honeywell kapucsengők előnyeit.
Szintén örömünkre szolgált, hogy itthon is elérhető és már kiállításokra is hozza a Panasonic saját Smart Home rendszerét, mely az okosdugaljukat leszámítva ugyan egyenlőre csak biztonsági és ellenőrző rendszerként funkcionál, azonban nincs kétségünk afelől, hogy a jövőben új eszközökkel a világítást és akár a fűtést is tudjuk majd vezérelni a Panasonic okosotthonainkban.
Reményeink szerint hamarosan megtalálható lesz kínálatunkban a Panasonic Smart Home rendszere is, a tárgyalásokat már meg is kezdtük.


És bár a bejegyzés a Construmáról szól, azért halkan megjegyezzük, rövidesen a hangvezérléssel kapcsolatban is jó hírekkel tudunk szolgálni, már teszteljük a legújabb 'csapattagunkat', aki - vagy inkább ami - bájos női hanggal van megáldva...A nem saját képek forrása:
http://construma.hu/

Comments are closed.