Az okosotthonok evolúciója

immonova-okoshaz-iranyithatosag-
Megtérülő beruházás az okosotthon?
2017-04-03
okosotthon-smarthome
Okosotthon újdonságok – Construma 2017- a mi szemünkkel
2017-04-24

Az okosotthonok evolúciója

okosotthon-smarthome-blog-tortenelem
Mi is az az okosotthon? Mikor jelent meg először? Hogyan és hova fejlődött?
Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat a következő bejegyzésünkhöz.

Egy smart home rendszer kialakítása során az elektromos és elektromosan vezérelhető rendszerek összehangolásra kerülnek, ezáltal működésük optimálissá válik.
Ez az összehangolás, központi intelligens vezérlés különbözteti meg a smart home rendszereket a többi épületautomatizálási rendszertől, hiszen azok esetében nincs egy központi, gondolkodó egység, mely a különböző külső körülményeket mérlegelve arra törekszik, hogy a lehető legkényelmesebbé és a lehető leggazdaságosabbá tegye az épületet. (Említve például a KNX rendszereket, melyek ugyan komplett épületautomatikai vezérlésre képesek, ma mégsem nevezzük őket smart home rendszereknek, de erről majd egy későbbi bejegyzésben részletesebben írunk.)
Az okosotthon rendszerek megalkotásához természetesen különböző technikai vívmányok megléte volt szükséges.
Ha az első lépéseket, az irányíthatóság első jeleit keressük a történelmünkben, akkor Nikola Tesla több mint 100 évvel ezelőtti szabadalmához, az 1898-es távirányító bejegyeztetéséhez kell visszatérnünk.

Az 1920-as években kezdtek megjelenni majd elterjedni a különböző elektromos háztartási gépek. Ezeket nyilván nem nevezhetjük még okos berendezéseknek, de akkor éppen olyan újításnak számítottak, mint ma egy telefonról vezérelhető mosógép vagy radiátortermosztát.

A korai hírdetésekben, amikkel porszívók és mosógépek megvásárlására próbálták ösztönözni az embereket, már fellelhetőek a manapság az okosotthonokra használatos hívószavak: biztonságos, kényelmes és idő takarítható meg használatukkal!
1950-ben, a Popular Mechanics kiadványban került bemutatásra egy ház Jackson-ban, Michigan államban, a Nyomógombos-Ház, amit Emil Mathias alkotott meg, a saját családja kényelmére olyan extrákkal, mint a szélmeghajtású kávédaráló vagy az időzítésre be és kikapcsoló rádió.

Ez a ház akkoriban semmihez sem hasonlított. Szinte mindent vezérelni lehetett egy gombnyomással.
Mathias számos újításai között szerepeltek a függönyök és az ablakok automatikus mozgatása kapcsolókkal, egy rendszer, amely ellenőrzi, hogy az összes ajtó és ablak be van-e csukva éjszakára, automatikusan felkapcsolódó lámpa a komódon, ha egy fiókot kihúznak, de még egy saját liftet is készített a feleségének a házon belül.
Pár apróságot már meg tudott volna venni akkoriban, de mint a lift esetén is elmagyarázta az újságírónak, sokkal szórakoztatóbb volt megtervezni és megépíteni, mint készen megvenni.
Saját biztonsági rendszert is épített, mely éjszaka kapcsolt be. Ajtó, ablak vagy a garázskapu nyílása esetén a világítás felkapcsolt és hangjelzés figyelmeztetett a hálószobában.
Egy másik pillantás a jövőbe – Disneyland - A Jövő Háza

Monsanto ház néven vált ismerté az az épület, melyet 1957-ben mutattak be Disneyland-ben, mint a jövő házát.
A megálmodói 1986-ra vártak ilyen épületeket és ilyen berendezéseket, irányítási megoldásokat.

Az épületen együtt dolgoztak a Dinsney és a Massachusetts-i Technológiai Intézet mérnökei.

1957-től 67-ig volt megtekeinthető, az első hat hét alatt több mint 435.000-en látogatták meg, összesen több mint 20 millióan voltak kíváncsiak a jövő megálmodott otthonára, melyben a konyhaszekrényből gombnyomásra előbújt a munkafelület, a mosdó a magasságát automatikusan állította felnőttekhez és gyerekekhez, a rolók maguktól mozogtak és még sok más tecnikai újdonság volt itt először látható.
A következő pont az otthonok automatizálása terén 1966 április 16, mikor James Sutherland mérnök először beüzemelte az ECHO IV névre keresztelt, ‘otthont vezérlő számítógépet’.

A korabeli írások úgy jellemezték méretét, mintha a lakás épült volna a számítógép köré és nem fordítva.
A számítógép a fűtés vezérlésén túl áramköröket, háztartási berendezéseket tudott kapcsolni, valamint recepteket is eltárolt és hozzájuk bevásárlólistát készített.

A vezérlés természetesen felkeltette a mérnökök és a sajtó érdeklődését is. 1967-ben még felmérések is készültek, hogy miket gondolnak az emberek hasznos funkciónak, miket tudjon felügyelni és elvégezni egy otthonautomatika:

- kezelje a családi elszámolást, a családi kasszát
- tartsa nyilván a készleteket és tegyen javaslatokat a bevásárlásra
- ellenőrizze a hőmérsékletet, páratartalmat
Pár furcsa kívánalomtól eltekintve, mintha csak ma kérdezték volna a lakástulajdonosokat, mit is várnak el otthonuk intelligens vezérlésétől.

Jim Sutherland 'okosotthon' rendszere ugyan nem került kereskedelmi forgalomba, az érdeklődést és az igényeket azonban így is felkeltette az otthonautomatizálás iránt, egyre több ember gondolta úgy a világon, hogy egy ilyen vezérléssel könnyebb és kényelmesebb, biztonságosabb lenne az élete.

Az amatőr és hobbi mérnökötől a komoly szakemberekig, tömegével kezdtek el dolgozni az okosotthonok elődjein, a ’70-es évek végén megalakultak az első házautomatikát fejlesztő cégek, akik a biztonságra, az összehangoltságra és a kényelemre összpontosítottak.

1975-ben került forgalmazásra az az X10-re keresztelt skót automatizálási rendszer, a mai modern smart home rendszerek nagypapája, mely elektromos vezetékeket használt a különböző háztartási berendezések közötti kommunikációra.
Az X10 legnagyobb hibája pont ebben rejtőzött, hiszen nagyon sok volt a zavar a kommunikáciban az elektromos interferencia miatt.

1985-ben az Amerikai Házépítők/Otthonépítők Szövetsége ( NAHB) már egy munkacsoportot is felállított, hogy a házak megtervezésénél vegyék figyelembe a kor infokommunikációs fejlesztéseit, sőt a szövetség a különböző írásaiban már az intelligens otthon, a smart home fogalmát is használta.
Szintén ekkor jelent meg először az un. Cybertecture szóhasználat, mely a számítógépes vezérlés és az építészeti tervezés összeolvadását jelentette.

Az internet fejlődésével pedig megállíthatatlanul törtek előre a korai okosotthon rendszerek, egyre komolyabb és komolyabb vezérlésekkel, egyre kisebb méretű központi vezérlőegységekkel, és egyre hatékonyabb megoldásokkal a kényelem, a biztonság és az energiatakarékosság területén.

Az 1990-es évekre az okosotthonok képzete a popkultúra részévé vált, számos filmben ábrázolták,
mit is várnak a 2000-es évekre az otthonoktól, gondoljunk csak a Vissza a jövőbe második részére (1989), az Ötödik elemre (1997), vagy az itthon talán kevésbé ismert Disney alkotásra, A mindentudó ház-ra (Smart House -1999).

Ezekben a filmekben - a ma már általánosnak tekinthető automata vezérléseken kívül - a szereplők hangvezérléssel kommunikáltak az otthonukkal, tanácsokat kaptak a kényelemre, a városi forgalomra, vagy akár az egészségi állapotukra nézve is az otthonuktól, a mindentudó házban pedig egy teljesen embernek látszó háztartási robot volt a főszereplő.
A vezeték nélküli technológiák megjelenésével egy újabb fogyasztói szegmenshez is el tudtak jutni a smart home rendszerek: akik nem házat építettek maguknak vagy csak egyszerűen a legfrissebb technikai vívmányokra voltak fogékonyak, könnyen és gyorsan tudták kialakítani smart home rendszereiket.

Újabb mérföldkőnek nevezik a szakemberek a Nest megalaptását 2010-ben. Tony Fadeli, az Apple iPod fődizájnere elhagyva az Apple-t, megalapította startup vállalkozását. Nagyon erősen hitt abban, hogy a smart home termékeket kisebbé, vonzóbbá és sokkal hatékonyabbá tudja tenni.

Az egyik legjelentősebb új belépő a smart home szektorba kétségtelenül a SmartThings cég volt 2012-ben. A közösségi finanszírozással létrejött cég 1.200.000 dollárt gyűjtött össze és 2013 végére már több mint 100.000 központot értékesített. Ennek a hatalmas sikernek az oka könnyen érthető, hiszen a SmartThings ígérete az volt, hogy az összes háztartási ‘kütyüt’ képes lesz csatlakoztatni, egységbe rendezni. Ez volt talán az első ilyen ígéret és ez volt talán az első kísérlet a valóban intelligens és energiatakarékos vezérlés felé.
A CES-en, mely a legnagyobb elektronikai és technikai kiállítás a világon, 2013-ban kezdtek nagy térhódításba a smart home technológia képviselői, azóta is, évről évre rengeteg újdonság, fejlesztés itt mutatkozik be először a nagyközönség előtt Las Vegasban.

Természetesen a nagy világmárkák, mint a Panasonic, a Samsung, a Philips, a Belkin vagy az Apple sem hagyhatta figyelmen kívül a smart home piacot.
Az inkább épületfelügyeleti rendszerektől, a háztartási gépek egységes és közös platformról történő irányításán át, a teljes okosotthon vezérlésig sorakoznak megoldások a multinacionális cégek választékában.
2015-ben Európában és Észak-Amerikában már közel 10 millió smart home rendszerrel felszerelt háztartás létezett és a nagy piackutató cégek megegyeznek abban, hogy ez a szám 2019-re elérheti a 38,2 millió intelligens otthont csak(!) az észak-amerikai kontinensen.
Európa 2-3 év lemaradásban van ugyan, de az elkövetkező pár évben itt is évi 60-61%-os növekedéssel számolnak, 2019-re 29,7 millió smart home rendszert prognoztizálnak, azaz a lakóingatlanok 13 %-a lesz szerintük már valamilyen intelligens vezérléssel ellátott.Mit hoz a jövő?
Az új eszközök bevonása és az új funkciók megalkotása terén a határ a csillagos ég!
A folyamatosan fejlődő informatikának, technikai vivmányoknak hála a smart home piac is folyamatosan fejlődik, egyre hatékonyabb és kényelmesebb lesz, egyszerűbben kezelhető, miközben egyre bonyolultabb és bonyolultabb feladatokat fog tudni végrehajtani.

Ha egy dolgot kellene megnevezni, ami szerintünk az elkövetkező pár év slágere lesz, akkor a hangvezérlést neveznénk leginkább meg. Alexa, Siri, Google Assistant, Nirvana, Lutron, Creston, Fibaro, Control4, hogy csak a legismertebb belépőket említsük a hangvezérelt okosotthonok piacán.
Az elemzők szerint pedig a fűtésszabályozás, a biztonsági rendszerek, az okos világtások és a multiroom hangrendszerek lesznek a legkeresettebbek az egész világon.

Nem mindenki fog ugyanis egyből teljes smart home rendszert telepíteni az otthonába, így a külön egységként is maximálisan megbízhatóan funkciónáló részrendszerek elterjedése is egyre közelebb van, már akár hazánkban is.

Ez a trend pedig jót tesz az egész iparágnak, hiszen továbbra is fókuszban tartja az automatizálás jelentősségét, fontosságát és még többen megtapasztalhatják az intelligens vezérlés előnyeit.


És hogy mik is ezek az előnyök, elevenítsük fel újra és újra: energiatakarékosság, biztonság, kényelem!

felhasznált irodalom, források, képek:
http://thenextweb.com, http://buildyoursmarthome.co/home-automation/protocols/x10/
http://www.appcessories.co.uk/evolution-of-smart-home-and-iot-through-history/, http://mashable.com/2015/01/08/smart-home-tech-ces/#tJTE24Aiukqx
http://news.nationalgeographic.com/content/dam/news/photos/000/720/72053.jpg, http://www.computerhistory.org/atchm/the-echo-iv-home-computer-50-years-later/
https://superradnow.wordpress.com/tag/monsanto-house-of-the-future/, http://bitport.hu/gomba-modra-szaporodnak-az-intelligens-otthonok-a-vilagon

Comments are closed.