Megtérülő beruházás az okosotthon?

okosotthon-smarthome-blog-tortenelem
Az okosotthonok evolúciója
2017-04-11

Megtérülő beruházás az okosotthon?

immonova-okoshaz-iranyithatosag-
Megtérülő beruházás egy smart home rendszer?

Nagyon sok megkeresésnél teszik fel nekünk a kérdést: Megéri beruházni egy okosotthon rendszerbe? Valóban csökkenek a fogyasztások? Megtérülnek a beruházás költségei?

Nos a válasz egyértelműen igen, ami a csökkenést illeti, részben igen, ami a megtérülést, el is mondjuk, miért...
Egy smart home rendszer legelső és legfőbb területe a fűtés szabályozása.
Egy belvárosi lakás vagy egy zöldövezeti családi ház esetében az okosítás a fűtési rendszer intelligensé tételével kezdődik és egyben ez az a rész, ami 100%-ban megtérül már rövid idő alatt is.

Az új építésű ingatlanok esetében, ha smart home rendszerrel kerül a fűtés szabályozásra, nem kell megvenni a fűtési rendszerhez ajánlott szabályozó alrendszert, szobatermosztátot, radiátortermosztátot stb., hiszen a szabályozást a smart home rendszer fogja végezni.
A már lakott ingatlanoknál is van lehetőség, minimalis szerelések, átalakítások mellett, rádiofrekvenciával kommunikáló fűtésszabályozást alkalmazni a smart home rendszerekkel.
Mindkét esetben a szabályozás zónaszabályozás lesz, ami sokkal gazdaságosabb fűtést eredményez a megszokott és a magyarországi ingatlanok 99%-nál használt, elavult, egy-szobatermosztátos rendszernél.
Ezeknél a régi típusú szabályozásoknál általában lakásonként egy fali termosztát mérte az adott egy szoba hőmérsékletét, itt tudtuk megadni a kívánt hőfokot, ami azonban csak arra az adott egy szobára vonatkozott.

Ha abban a szobában alacsonyabb volt a hőmérséklet a kívántnál, a szobatermosztát jelet küldött a kazánnak vagy más hőtermelőnek, a hőtermelő elindult és melegítette a rendszerben lévő vizet, ami elkezdett cirkulálni, így olyan szobákban is történt hőleadás, ahol nem is kellett volna...

Ezzel szemben a modern zónaszabályozás lehetőséget nyújt arra, hogy minden szobában a megfelelő, előre beállított hőfokot tudja tartani a fűtési rendszer az adott időben, napszakban, órában, percben.

Minden szobában történik hőmérséklet mérés és minden szoba külön jelzi a hőtermelő központnak a hőigényét.
A fűtőtestek, padló és felületfűtési körök szintén külön-külön mozgatható szelepekkel vannak ellátva, így csak az a kör nyit ki, ahol hőigény jelentkezett, a többi szobában nem fog hőleadás történni.
Ezzel pedig a hőtermelőnk fog kevesebbet dolgozni, nem fogja a szobákat a rendszer feleslegesen fűteni.

Egy ilyen szabályozással közel 30-35% fűtési energia takarítható meg, szokásoktól függően.

Ahol gyermekek vannak a családban, hasznos és szintén költségcsökkentő tud lenni az ablakokra szerelt nyitásérzékelők használata.
Egy radiátoros fűtés esetén például szintén jelentős összeg takarítható meg havi szinten, ha a szülők riasztást kapnak fűtési szezonban arról, ha gyermekeik nyitva felejtik az ablakokat. A riasztás mellett pedig akár le is veszi a smart home rendszer a fűtés intenzitását az adott szobában mindaddig, amig az ablak nyitva van.

Kényelmes funkció ez akár egy téli szellőztetés esetén a szülőknek is, nem kell még a telefonért sem nyúlni, hogy levegyük a fűtést a szellőztetés idejére, a rendszer megteszi ezt automatikusan helyettünk.
Arról nem is beszélve, hogy még mi mindenre lehet jó egy nyitásérzékelő az ablakokon, hogyan tudja biztonságérzetünket növelni, mind amikor otthon tartózkodunk, mind amikor távol vagyunk.
A másik nagy terület a smart home rendszereknél a világítás vezérlése.

Itt talán a kényelem és a környezettudatosság fog előtérbe kerülni az energiatakarékossággal szemben, hiszen az elektromos áram ára és az energiatakarékos vagy led izzók megjelenésével ezen a területen ma már kisebb a megtakarítási lehetőség, mint korábban. Azonban ne felejtsük el, a kevés is lehet kevesebb, a kicsi is lehet kisebb!
Mivel a fűtésszabályozáshoz már amúgy is rendelkezünk elvben egy központi egységgel, miért ne tehetnénk az életünket kényelmesebbé, miért ne lehetnénk környezettudatosabbak és felelőségteljesebbek jövőnk és bolygónk iránt?
Kényelem szó alatt nem feltétlen csak azt értjük, hogy ha esetleg felkapcsolva maradt egy világítás a lakásban, azt akár a fotelből, ülve is le tudjuk kapcsolni, vagy ha elmegyünk otthonról, az összes égve hagyott lámpa automatikusan lekapcsol, esetleg jelenlétérzékelőktől kapott információ alapján kapcsol le és fel a világítás.

Ezek a legalapvetőbb funkciók, amiket a legegyszerűbb okosotthon/smart home rendszer is könnyedén végrehajt, ezek már-már természetesek.

Sokkal inkább értjük a kényelmi funkciók alatt például azokat az eseteket, mikor a fényerősség mérésével összekötött világításkapcsolás kerül kialakításra, így mikor valaki otthon, olvasás közben, vagy a lakásirodában munka közben belefeledkezik a dolgába, a világítás felkapcsol automatikusan, ha nincs elegendő mennyiségű fény, vagy éppen lekapcsol, ha kitisztul az idő és már felesleges energiapazarlás lenne a villanykörte égetése.
Vagy egy esti filmnézés előtt nem kell felkelni a kanapéról és kapcsolgatni a lámpákat a nappaliban, a kiválasztott film elindításakor egy gombnyomásra le és felkapcsolnak az előre beállított lámpák a jobb moziélmény érdekében.
Esetleg ha éjszaka kell félálomban közlekednünk a lakásban, a világítás csak kis fényerővel kapcsolódik fel a mozgásunkra, így nem ébreszt fel bennünket teljesen, míg kiérünk a mosdóig, elérünk a hűtőig és vissza az ágyunkig.

Erre mind-mind alkalmas a smart home rendszerek világításvezérlése, megfelelő eszközök, szenzorok és programozás esetén.
Nem csak energiát takarítva meg, de az otthonunkban töltött időt is kényelmesebbé téve vezérli a világítási köreinket, lámpáinkat.
A redőnyök, zsalúziák bevonása egy smart home rendszerbe szintén energiamegtakarítással tud járni, csökkentve így sárga vagy fehér csekkjeinken lévő összegeket.
Mind a fűtés hatékonyságán tudnak javítani, mind a villamosenergia költségeit tudják csökkenteni jól programozott logikák mentén.

Emellett újra előkerül a kényelem és nagy hangsúlyt kap a biztonság is, hiszen a redőnyök és zsalúziák kényelmes, akár csoportos vezérlése mellett a távoli elérés, a helyzetük valós idejű visszajelzése biztonságérzetünket is növelni tudja.

Egy nagyobb lehülés esetén már kora ősztől segítenek bent tartani a meleget, nyáron a klimatizált helyiségekben pedig a hűvösebb levegőt, csökkentve így a fűtő/hűtő berendezések energiafelvételét.

Mindezt teszik automatikusan, a kívánt értékek tartása érdekében anélkül, hogy nekünk gondolkodni kellene, mit tehetünk még az energiatakarékosság érdekében.

Helyettünk gondolkodnak és hajtják végre az általuk megfelelőnek ítélt lépéseket.

Természetesen mindig mindent felül tudunk írni, minden funkciót ki tudunk ideiglenesen kapcsolni, ha esetleg az otthonunk túlbuzgón máshogy döntene, mint amit éppen mi szeretnénk.
Számos további lehetőség kínálkozik a smart home rendszerek használata esetén energiaszámláink csökkentésére.
A dugaljaink bevonásával például még a standby üzemmódban elfogyasztott energia sem létezik, valamint egyes elektromos berendezéseink fogyasztását is felügyelni tudjuk.

Sokat fogyaszt a hűtő? Le kellene cserélni?
Mérje pár napig a hűtője fogyasztását az okosdugaljak segítségével és számoljon, megéri cserélni vagy sem.
Természetesen a dugaljak bevonása szintén kényelmünket is szolgálja, soha többet nem kell viszzamenni a lakásba egy vasaló miatt...

A feniek alapján látható, hogy egy smart home rendszer bizonyos részei igenis megtérülő beruházások tudnak lenni, bizonyos részei pedig csökkenteni tudják havi kiadásainkat, mindemellett pedig az életünket tudják kényelmesebbé és biztonságosabbá tenni az otthonunkban.

Nézzünk pár konkrét példát a költségekre és ne feledjük, amennyiben új építésű ingatlanról vagy fűtési rendszer felújításáról van szó, a fűtési rendszer kiépítésénél bizonyos elemeket nem kell megrendelni és kifizetni, így azok kevesebbe fognak kerülni a smart home rendszer miatt!
Hőközpontos belvárosi lakás - 51 nm - 1 háló, 1 nappali+konyha és egy furdőszoba

A lakásban házközponti fűtés található, így a lakáson belül csak a radiátorokat kellett szabályozni, nem kellett külön a hőtermelőt is indítani.
A fent említett 3 helyiségben található radiátor a lakásban, ezek kerültek szabályozásra, 3 fűtési zóna kialakításával, napi, heti fűtési programokkal, valamint 3 relével összesen 5 világítási kör vezérlésére és dimmerelésére nyílt lehetőség. A hálószobai ablakra és a nappaliban lévő erkélyajtóra nyitásérzékelő került, összesen 2 db. Vízfolyásérzékelőt kért még a tulajdonos a fürdőszobába és 3 db redőny is bevonásra került a smart home rendszerbe. Okosdugaljból 2 db lett telepítve a lakásba.
Mivel külön riasztórendszert egyenlőre nem terveztek, így 2 db mozgás, hőmérséklet és fényerősség mérésére alkalmas szenzor került felhelyezésre, melynek mért értékeit maximálisan kihasználtuk a világítás, a redőnymozgatás és a kívánt hőfokok eléréséhez, energiatakarékossági, kényelmi és biztonsági szempontokból.

A lakás méretéhez képest a felhasznált eszközökkel elért funkciólista alapján egy jól szabályozott smart home rendszert kapott a tulajdonos.
A kiajánlott vállalási ár az eszközökkel, a telepítéssel és a programozással együtt bruttó 554 340 Ft volt.
Az alkalmazott rendszer a FIBARO volt, melyről bővebben itt olvashat:
Fibaro
Zöldövezeti családi ház - fűtésszabályozás - 3 szoba, nappali+konyha, előszoba, fürdő

A családi házban kondenzációs gázkazán és 7 db radiátor található.
A család egyenlőre csak a fűtési rendszerét szerette volna okosítani, azonban úgy, hogy a késöbbiekben bevonható legyen egy okosotthon rendszerbe a leendő garázskapuval és az elektromos redőnyökkel együtt.
Ehhez kínált nagyszerű lehetőséget a Honeywell evohome intelligens fűtészszabályozási rendszere, mely somfy redőnyökkel és garázskapuval a TaHoma rendszer részét tudja majd képezni.
A házba felszerelésre került 7 db radiátortermosztát és egy kazánindító relé, valamint egy központi egység asztali állvánnyal.
Mivel a nappaliban 2 db radiátor volt, így összesen 6 zóna került létrehozásra a központi egységen, ahol minden egyes napra minden zónának meg lehetett adni külön-külön a hőmérsékletét, minden napot 4 részre bontva - reggeli, délutáni, esti és ejjeli hőmérsékletek megadásához.

A kialakítás összköltsége bruttó 261 000 Ft volt.
Bővebben a TaHoma rendszerről itt:
TaHoma a Honeywell evohome rendszerről pedig itt olvashat:
Honeywell
4 szobás lakás - 5 radiátorral, saját kazánnal - vezetékes rendszerrel

A megrendelő mindenképpen vezetékes rendszert szeretett volna az otthonába, így a kívánalmak ismeretében az Inels rendszere került kiajánlásra.
A közel 90 nm-es lakásnál kívánalom volt az összes világítási kör vezérelhetősége, 2 kör fényerőszabályozása is, az 5 radiátorral 4 fűtési zóna kialakítása zónaszabályozáshoz, kazán indítása hőigény esetén, 12 db aljzat bevonása, 4 ablak nyitásérzékelése, 6 helyen mozgásérzékelés és a riasztórendszerrel való kapcsolat létrehozása, 1 db kültéri kamera képének mozgásra történő közvetítése mobileszközökre és 8 db okoskapcsoló felszerelése, melyekkel mind a szobák hőmérséklete mérhetővé vált, mind az előre beprogramozott világítási képek kapcsolhatóvá váltak.
Funkciólistában természetesen szerepelt még a jelenlétfüggő világítás kapcsolása, az ablaknyitásra lezáró fűtőtestek, valamint az éjjeli fényerőszabályozott kisérőfény a nyugodt alvás érdekében. Jelenlétszimuláció távollét esetén és olyan automatikus programozások, mint lakás elhagyása esetén a világítási körök lekapcsolása, a dugaljak áramtalanítása és a kívánt hőmérséklet csökkentése.

Rendszereszközök, telepítés és programozás összege bruttó 1 332 800 Ft volt, ezzel egy nagyon jól vezérelt, sok logikai kapcsolattal programozott, erős smart home rendszer áll rendelkezésére a tulajdonosnak.

Az iNELS rendszerről itt olvashat bővebben:
iNELS
Közepes méretű családi ház - sok redőnnyel, saját kazánnal, RF rendszerrel

Ennél a projektünknél a távoli elérés, a biztonság, a jelenlétszimuláció és a zónaszabályozáson volt a hangsúly.
A 8 redőnnyel rendelkező ház 6 radiátorát 5 zónára osztva kellett szabályozni, 5 helyiségben hőmérsékletet, fényerősséget mérni és mozgást, jelentlétet érzékelni, a bejárati ajtóra nyitásérzékelő került és természetesen a kazánt is kellett indítani hőigény esetén. Bevonásra került még 8 világítási kör, ebből 2 fényerőszabályozással.

Így a világítási körök csoportosan, egyenként kapcsolhatóvá váltak, fényerősséghez tudtuk dimmerelni a 2 világítási kört, valamint éjszaka csökkentett fényerőre lettek programozva, a redőnyök mind a hőmérséklet, mind a fényerősség függvényében mozgathatóvá váltak és természetesen az otthon elhagyásakor minden lekapcsolható és minden redőny lehúzható egy mozdulattal. A jelenlétszimulációba, melyet tartós távollét esetén alkalmaz a tulajdonos, mind a világítási körök, mind a redőnyök bevonásra kerültek. A családi házban lévő kamerákat is sikerült megjeleníteni a smart home rendszer mobil felületein.

A vállalási ár az eszközökkel, telepítéssel és programozással bruttó 995 000 Ft volt.
Amennyiben kérdése lenne vagy szeretné felvenni velünk a kapcsolatot egy egyedi ajánlatért, kérjük töltse ki az alábbi űrlapot:

Bővebb tájékoztatást kérek

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ennek megkönnyítésére töltse ki az alábbi adatokat, küldje el számunkra és munkatársunk keresni fogja az Önnek alkalmas, megjelölt időpontban:

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefon (kötelező)

Irányító szám

Település

Cím

Automatizálni kívánt ingatlan típusa:

lakáscsaládi házirodaüzletairbnbétteremszálloda/panzióipari ingatlanegyéb

Alapterülete

Emeletek száma

Szobák száma

Mikor tervezi megvalósítani a beruházást?

1 héten belül1 hónapon belül2-6 hónapon belül1 éven belülelőzetes érdeklődés

Milyen témák érdeklik még?

Intelligens fűtésIntelligens világításIntelligens redőny/zsalúzia vezérlésmultimédiabiztonsági rendszerek, kamerákegyéb kényelmi és luxus vezérlések

Megjegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük